Rôzne Rôzne

Prešiel obnovou za vyše 2 milióny: Provinčný dom v Spišskej otvoria už o pár dní

Provinčný dom v Spišskej Novej Vsi prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. A už v septembri ho opäť sprístupnia pre verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Prešiel obnovou za vyše 2 milióny: Provinčný dom v Spišskej otvoria už o pár dní
Zdroj: Dnes24.sk

Takmer rok prebiehala v Provinčnom dome v Spišskej Novej Vsi, ktorý je sídlom Múzea Spiša, rozsiahla rekonštrukcia.

Slávnostné otvorenie

Od štvrtka 22. septembra bude pre verejnosť opäť prístupný. Otvorí ho cyklus diskusií s názvom Dvorné dialógy o 16.00 hod. Múzeum Spiša sídli v historickej stavbe od roku 1954. Budova sa rekonštruovala z regionálneho operačného programu Európskych štrukturálnych fondov.

Čítajte aj: Chodíme ním denne, ale viete o tom? Vzácnosti, aké ukrýva námestie v Spišskej

„Projekt v celkovej výške viac ako 2 433 031 eur bol spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 85 %, vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu SR a z finančných prostriedkov Košického samosprávneho kraja," informovala riaditeľka múzea Zuzana Krempaská. Komplexná obnova trvala od júla 2015 do júna tohto roku.

Debarierizácia

Rekonštrukciou objektu a jej modernizáciou získal zriaďovateľ múzea, ktorým je Košický samosprávny kraj, polyfunkčný a revitalizovaný objekt. Rekonštrukcia podľa Evy Čarnogurskej z Múzea Spiša zahŕňala obnovu predného traktu, vrátane stavby podkrovia a výmeny strešného plášťa celého objektu. Vytvorili sa aj priestory na prednášky či študovne, v podkroví pribudli kancelárie pre pracovníkov múzea.

Čítajte aj: Stoja za krásny výlet: 5 hradov v okolí Spišskej, ktoré by mal spoznať každý

Debarierizáciou a inštalovaním výťahu sa umožnil prístup imobilným návštevníkom do všetkých poschodí budovy. Podľa slov Čarnogurskej sa vymenila aj strecha, vybudovala sa nová plynová kotolňa a pribudla aj nová elektroinštalácia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM