JAB Rôzne

Chodíme ním denne, ale viete o tom? Vzácnosti, aké ukrýva námestie v Spišskej

Námestím v Spišskej Novej Vsi chodia mnohí ľudia dennodenne, no možno si niektoré veci ani neuvedomujú. Pozrite, aké vzácnosti tam máme.

Ilustračný obrázok k článku Chodíme ním denne, ale viete o tom? Vzácnosti, aké ukrýva námestie v Spišskej
Zdroj: Dnes24.sk

O tom, že v našom meste máme byť na čo hrdí, nie je pochýb. Skutočné zaujímavosti ukrýva aj samotné Radničné námestie. Po prechádzke ním môžete objaviť totiž aj skvosty, ktoré sú zapísané v Zozname nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. My sme sa v tomto článku zamerali práve na ne.

Reduta

Prvá z takýchto pamiatok určite známa každému Novovešťanovi je Reduta, ktorá bola postavená v rokoch 1899 – 1902. Dodnes sa na Slovensku zachovalo iba osem takýchto historicky cenných divadelných budov. Architekt Kálmán Gerster riešil budovu tak, že do nej okrem divadla umiestnil aj hotel, koncertnú sálu či kaviareň.

Ide o trojposchodovú budovu, kde základnými motívmi výzdoby je veľký erb mesta Spišská Nová Ves a labuť, ako symbol spevu a poézie. V súčasnosti sa pred Redutou odohráva množstvo mestských akcií. V samotnej budove sa okrem Spišského divadla nachádza aj reštaurácia a kaviareň, sídli tu Mestské kultúrne centrum a miestna televízia.

Kostoly

Na Radničnom námestí sa nachádzajú aj dva kostoly. A obidva sú zapísané v Zozname nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok v Ústrednom zozname pamiatkového fondu.

Rímskokatolícky farský kostol Nanebovzatia Panny Márie s najvyššou kostolnou vežou Slovenska je najcennejšou umelecko-historickou pamiatkou v meste a nachádza sa v jeho samotnom centre. Bol postavený v druhej polovici 14. storočia a jeho architektúra je zachovaná sčasti v pôvodnom stave dodnes. Okrem osemdesiatsedem metrovej veže má aj ďalšiu vzácnosť. Na štyroch stranách veže sa nachádza až sedem hodinových ciferníkov.

Čítajte tiež: Pamätáte si tieto slová zo Spišskej? 20 výrazov, ktoré sa kedysi používali denne

Len pár metrov od neho stojí Evanjelický kostol, ktorý bol postavený v klasicistickom slohu v rokoch 1790 – 1796. V kostole sa nachádza cenná knižnica niekdajšieho evanjelického gymnázia v Spišskej Novej Vsi. Tá je najstaršou dochovanou knižnicou na Spiši. V súčasnosti sa kostol stal vďaka výbornej akustike aj miestom, kde sa organizujú rôzne koncerty vážnej a organovej hudby.

Mariánsky stĺp s kamennou sochou

Ďalšou pamiatkou je Mariánsky stĺp s kamennou sochou Nepoškvrnenej Panny Márie. Nachádza sa pred Rímskokatolíckym farským kostolom už od roku 1724. Spišsko­novoveský mariánsky stĺp bol postavený na základe donácie vtedajšieho poľského starostu Teodora Konštantína Lubomirského.

Patrí k najstarším spomedzi mariánskych stĺpov, ktoré dal tento gróf postaviť aj v ďalších 13 spišských mestách, ktoré spravoval. Jeho renovácia prebehla po viac ako 110 rokoch. Zaujímavosťou je, že do časti zrekonštruovaného mariánskeho stĺpa bola pri jeho opätovnom osadení v roku 2010 umiestnená kovová schránka s dobovými artefaktmi pre ďalšie generácie.

Radnica

Radnica, alebo takzvaný mestský dom v čase od jej postavenia až do 50-tych rokov minulého storočia bola centrom všetkého mestského života. V nej a okolo nej sa odohrávali najdôležitejšie udalosti či rozhodnutia, ktoré sa týkali Spišskej Novej Vsi. Konali sa pred ňou zhromaždenia občanov a z jej balkóna sa k zástupom ľudí, obyvateľom, prihovárali predstaviteli­a mesta.

Čítajte tiež: Spišská Nová Ves v prúde času: Zaspomínajte si, ako vyzeralo naše mesto pred desiatkami rokov

Najvýznamnejším jej priestorom bola zasadacia – dnes obradná sieň. Je umiestnená uprostred budovy a svojou výškou siaha cez dve poschodia. Slúži pre slávnostné príležitosti, akými sú sobáše, prijatia novonarodených detí, jubilantov či oficiálne prijatia významných hostí. Na prízemí sú kancelárie predstaviteľov mesta. Kancelárske priestory sa nachádzajú aj na obidvoch poschodiach.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

FOTO: Takéto vzácnosti sa dajú nájsť na Radničnom námestí v Spišskej
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM