Rôzne

Stoja za krásny výlet: 5 hradov v okolí Spišskej, ktoré by mal spoznať každý

V okolí Spišskej sa dajú objavovať všakovaké hrady. Komu by už neprišlo vhod vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie a vyvetrať si hlavu.

Ilustračný obrázok k článku Stoja za krásny výlet: 5 hradov v okolí Spišskej, ktoré by mal spoznať každý
Zdroj: Dnes24.sk

V okolí nášho mesta sa dajú nájsť rôzne známe, ale aj menej známe hrady. My vám teraz prinášame päť tipov, ktoré možno zlákajú na pekný výlet aj práve vás.

Spišský hrad

Jeden rozlohou z najväčších hradov na Slovensku netreba snáď predstavovať žiadnemu Spišiakovi. Spišský hrad je hradnou zrúcaninou, ktorá má viac ako 4 hektáre. A hoci sa vypína nad mestom Spišské Podhradie, katastrálne patrí do obce Žehra v okrese Spišská Nová Ves. Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou a taktiež je zapísaný v Zozname Svetového dedičstva Unesco. Stojí na travertínovej kope a jeho začiatky siahajú až na začiatok 12. storočia.

Čítajte tiež: Chodíme ním denne, ale viete o tom? Vzácnosti, aké ukrýva námestie v Spišskej

Sprvu mal hrad funkciu pohraničnej pevnosti. Neskôr sa stal sídlom spišského župana a v druhej polovici 15. storočia sa o prestavbu hradu zaslúžil nový majiteľ Štefan Zápoľský, ktorý si tu chcel vytvoriť reprezentačné šľachtické sídlo. Na hrade vybudoval palác, rytiersku sieň a kaplnku sv. Alžbety. Posledné stavebné práce na hornom hrade riadili Thurzovci a Csákyovci. Spišský hrad v roku 1780 zničil požiar a zostala z neho zrúcanina. Úplnému spustnutiu však v roku 1970 zabránili pamiatkári. Hrad je dnes v stave rekonštruovaných a zakonzervovaných zrúcanín. Je známy rôznymi kultúrnymi podujatiami ako aj tým, že túto dominantu ročne navštívi približne 150 000 návštev­níkov.

Markušovský hrad

Neďaleké Markušovce sú široko-ďaleko známe svojou históriou a vzácnymi pamiatkami. Medzi ne bezpochyby patrí aj Markušovský hrad. Ide o čiastočne zachovalú a zastrešenú ruinu hradu priamo v obci.

Hrad postavil v roku 1284 syn Marka, Mikuláš, na základe povolenia, ktoré vymohol u kráľa Ladislava IV. Koncom 15. začiatkom 16. storočia dal Štefan Mariássy hrad prestavať a rozšíriť. Neustále rozbroje s Levočanmi a zástupcami 13 spišských miest a obava pred vybudovaním mocného hradu vyústili v roku 1527 do zničenia Markušovského hradu a k zmene pôvodných majiteľov.

Hrad v roku 1773 vyhorel a v roku 1789 ho renovovali, o čom svedčí aj nápis na paláci. V roku 1972 sa pokúsili niektoré budovy zrekonštruovať. V súčasnosti hrad nie je prístupný verejnosti, výnimku ste si však mohli užiť len pred pár dňami.

Marcelov hrad

Ďalšia zrúcanina hradu sa rozprestiera na vrchole Zelenej hory, v pásme Slovenského raja. V prvej polovici 13. storočia dal kráľ Belo IV. Zelenú horu akémusi Marcelovi, aby na nej postavil kamenný hrad. Tvorilo ho veľké nádvorie, okrúhla strážna veža, obvodová hradba a pred vežovitou vstupnou bránou bola priekopa.

Zaujímavosťou je, že Marcelov hrad bol v tej dobe s rozlohou 1 ha väčší ako Spišský hrad. Na Marcelovom hrade našiel útočisko aj vodca bratríkov Peter Aksamit a vybudoval tu tábor, až kým ho nedobili vojská z Levoče. Tie hrad zbúrali a hradby zničili.

Zvyšky základov a hradieb však môžete vidieť aj dnes, ak sa vyberiete na turistiku do Slovenského raja. K Marcelovmu hradu vedie žltá turistická značka z Hrdla Hornádu.

Gelnický hrad

Typickou dominantou Gelnice je nevysoké bralo so zvyškami niekdajšieho Gelnického hradu. Hrad leží na kopci Zámčisko a bol postavený za uhorského kráľa Ondreja II. v roku 1234 na ochranu mesta a baní. V roku 1465 sa dostal do rúk Zápoľskovcov, neskôr Thurzovcov a poslední majitelia boli Czákyovci. Turzovci hrad prestavali.

Hrad bol dobytý v roku 1685 počas Tökölyho povstania. V týchto bojoch vyhorel a postupne začal pustnúť. Neskôr slúžil hradný areál ako miesto vojenského výcviku gelnických husárov. Materiál z hradných múrov bol dokonca v roku 1839 použitý na stavbu mestskej radnice a priľahlých budov.

V roku 1963 sa začalo s prieskumom hradného areálu a jeho okolia. Pritom sa zistilo, že v okolí hradu vyúsťuje 14 podzemných chodieb, respektíve pivníc. K zvyškom hradu sa dostane z Gelnice približne za pol hodinu.

Kežmarský hrad

Tak ako Spišský hrad, ani ten v Kežmarku snáď netreba zvlášť predstavovať. Hrad sa nachádza priamo v meste a je jediným úplne zachovalým hradom na Spiši. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1463. Staviteľmi a prvými majiteľmi boli bratia Imrich a Štefan Zápoľský. V roku 1528 ich vystriedala rodina Lasky a v rokoch 1579 – 1684 ho vlastnili štyri generácie rodiny Thököly. Posledným majiteľom bol Ferdinand Rueber a v roku 1702 ho odkúpilo mesto Kežmarok.

Čítajte tiež: Spišská Nová Ves v prúde času: Zaspomínajte si, ako vyzeralo naše mesto pred desiatkami rokov

V roku 1931 v časti hradného komplexu otvorili prvé expozície regionálneho múzea. Po generálnej oprave hradu v rokoch 1962 až 1985 sa muzeálne zbierky rozšírili a v súčasnosti si návštevníci môžu prehliadnuť viaceré expozície. Jednou z tých stálych je aj expozícia historických vozidiel. Prehliadka areálu hradu je spojená s návštevou hradnej kaplnky a vyhliadkovej veže. V letnej sezóne si návštevníci Kežmarského hradu môžu vychutnať aj divadelné predstavenia počas nočných prehliadok hradu.

FOTO: Päť hradov v okolí Spišskej, ktoré by mal spoznať každý
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM