JAB Rôzne

Vskutku netradičné domáce zvieratká: Pozrite, čo chová Štefan vo svojej záhrade, FOTO

Najčastejšími domácimi miláčikmi sú v rodinách psy a mačky. Nájdu sa však aj domácnosti, ktoré klasiku vymenili za niečo iné. Veď sledujte.

Ilustračný obrázok k článku Vskutku netradičné domáce zvieratká: Pozrite, čo chová Štefan vo svojej záhrade, FOTO
18
Galéria

V mnohých domácnostiach narazíme na nejaké domáce zvieratko. Najmä tí menší túžia po psíkovi alebo mačičke. Nedávno sme vám však na našom portáli ukázali, že domácim maznáčikom môžu byť aj slimáky.

Zdroj: Dnes24.sk

Pán Štefan Roth pochádza z Popradu, ale už nejaký čas býva v Levoči. Aj on sa snažil splniť sen svojho 11 – ročného syna Jakuba, ktorý miluje zvieratká. „Od troch rokoch študuje všetky encyklopédie. Málokto vie o zvieratách toľko ako on. Nemal nikdy konkrétne vysnívané zvieratko, miluje všetky. Hľadali sme niečo nenáročné na starostlivosť, čomu by sme vedeli zabezpečiť aj vhodné podmienky na chov,“ priblížil Štefan s tým, že preto ich pred siedmimi rokmi zaujali na jednej výstave korytnačky.

Prvá korytnačka

„Keďže sme z internetu a encyklopédií o nich už veľa vedeli, tak sme si jednu kúpili a potom pribudli ďalšie. Momentálne máme sedem suchozemských a osem vodných,“ zasmial sa. Ako doplnil, korytnačky sú na chov nenáročné, v lete sú na záhrade, kde sa doslova pasú. „Raz do týždňa im dám šalát posypaný vápnikom, ktorý potrebujú na kosti,“ ozrejmil. Cez zimu, resp. keď klesne teplota pod 15 stupňov, sťahuje rodinka svojich miláčikov dovnútra.

Doteraz mali svoju samostatnú kúpeľňu. Teraz im budujem zimnú záhradu, kde strávia chladnejšie počasie aj so svojími kamarátkami – vodnými korytnačkami či leguánom, ktorý pribudol do rodiny len nedávno. Presne tam sa nachádza aj tisíclitrové akvárium, ktoré má už tiež svojich zaujímavých obyvateľov.

Druhá najväčšia

Všetky pasúce sa korytnačky dostali aj vlastné mená a najväčšia v záhrade, Homér, má presne 24 kíl a 22 rokov. „ Je to druhá najväčšia suchozemská korytnačka na svete a dorastie približne do 80 kíl,“ vysvetlil nám pán Štefan. Hoci sa niektoré korytnačky aj v zajatí dožívajú 100 až 120 rokov, sú podľa slov chovateľa náchylné na prechladnutie a prievan. Hoci nie sú práve tými, s ktorými by sa dalo veľmi maznať, svojho majiteľa poznajú a dajú sa aj pohladkať. Dokonca časom jedia aj z ruky.

Zaujímalo nás aj, či sa bude korytnačia rodinka rozrastať, alebo či sú v pláne aj iné zvieratká. „Mali sme už hada aj nosáľa. Chcel som krokodíla, ale to mi v rodine neprešlo. Pripravujem priestor už aj pre ďalšiu korytnačku,“ prezradil bývalý profesionálny hasič s tým, že v septembri sa chystajú na veľkú výstavu plazov do Talianska.

Ak sa podarí, pribudne podľa jeho slov k siedmim suchozemským aj ďalšia kamarátka, ktorou je korytnačka slonia. Ako už jej názov hovorí, ide o najväčšiu suchozemskú korytnačka na svete, ktorej dospelé jedince môžu vážiť cez 200 kilogramov a merať až 1,2 metra.

Netradičných domácich miláčikov si môžete pozrieť zblízka aj v našich galériách.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Takéto zvieratká nájdete v domácnosti Štefana z Levoče
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM