Kultúra Kultúra

Veľmi pekná akcia, ktorú by bola škoda nezažiť: Zažite zvyky Spiša na vlastné oči

Veľkonočné sviatky sa pomaly blížia. Poznáte však predveľkonočné zvyky našich starých materí? Toto a ešte viac si môžete vychutnať neďaleko Spišskej už tento víkend.

Ilustračný obrázok k článku Veľmi pekná akcia, ktorú by bola škoda nezažiť: Zažite zvyky Spiša na vlastné oči
Zdroj: TASR

Známe, ale aj tie menej populárne zvyky zo Spiša si budú môcť už túto sobotu pripomenúť obyvatelia Vojkoviec a okolia. Na regionálnej prehliadke predveľkonočných zvykov sa predstaví sedem folklórnych skupín, ktoré priblížia toto obdobie na Spiši.

„Program začne s fašiangovými obchôdzkami v podaní F Harihovčan a Poráčan. Nebude chýbať ani zabíjačka, ktorú pripravila domáca folklórna skupina Borovničak,“ vysvetlil Peter Horváth z Oddelenia animácie kultúry Spišského osvetového strediska v Spišskej Novej Vsi. Deti z Kluknavy a zo Spišských Vlách priblížia, ako chápu predveľkonočné obdobie.

Podľa Horvátha sa na konci fašiangov pochovávala basa ako znak toho, že sa skončilo obdobie zábavy a nasleduje 40-dňový pôst.„Dva týždne pred Veľkou nocou sa na tzv. ‚šmertnu nedzeľu‘ v mnohých obciach Spiša vynášala šmertka, ktorú upálili za dedinou, aby zabezpečili skorý príchod jari. Tento zvyk priblíži jedna z folklórnych skupín,“ vysvetlil Horváth.

V Kultúrnom dome Vojkovce odznejú aj pôstne zľudovené piesne a vyvrcholením bude veľkonočná kúpačka v podaní folklórnej skupiny Folkmarčanka. „Návštevníkom podujatia ponúkneme množstvo zvykov, ktoré poznajú, alebo o nich len počuli, či sú pre nich úplne neznáme,“ doplnil Horváth. Program sa začína o 14.00 hod.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM