JAB Šport

Študuje na gymnáziu a klobúk pred ňou dole: Novovešťanka Klaudia (18) je viacnásobná majsterka Slovenska

Pre mnohých nie je športová streľba práve najznámejší šport. Mladú Novovešťanku (18) však chytila za srdce a úspechy na seba dlho nenechali dlho čakať. Viac sa dozviete v rozhovore s viacnásobnou majsterkou Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Študuje na gymnáziu a klobúk pred ňou dole: Novovešťanka Klaudia (18) je viacnásobná majsterka Slovenska
Zdroj: Klaudia Garčalová

Je mladá, talentová, zlú energiu si vybíja mlátením do vreca a chce sa stať kriminalistkou. Reč je o viacnásobnej majsterke Slovenska v športovej streľbe a študentke tretieho ročníka gymnázia na Školskej, Klaudii Garčalovej. Športuje od malička a cez krasokorčuľovanie, plávanie a volejbal sa dostala až ku športovej streľbe. Viac nám prezradila v rozhovore pre náš portál.

Od koľkých rokov sa venuješ streľbe?

Streľbe sa venujem od 10-tich rokov.

Ako si sa dostala k tomuto športu a prečo práve streľba?

Odmalička som bola vedená k aktívnemu tráveniu voľného času. Skúšala som mnoho športov ako krasokorčuľovanie, plávanie, volejbal… Vo štvrtom ročníku som dostala možnosť zapísať sa do streleckého krúžku a nejak ma to chytilo. Keď sa k tomu pridali po čase úspechy a ja som videla aká je na mňa rodina a kamaráti hrdí, povedala som si, že toto je ono.

Priblíž naším čitateľom o akú streľbu a z akej zbrane ide ?

Začínala som so vzduchovou puškou a keď som už bola staršia a „zabehaná“ , prešla som na vzduchovú pištoľ. Neskôr sa k tomu v prvom ročníku na strednej pridala aj malorážková.

Športová streľba nie je práve typicky ženský šport, čo pre teba znamená?

Je to šport, ktorý ma naučil byť disciplinovanou a taktiež ma naučila ovládať sa a byť pokojná, nakoľko nie je dobré, ak dáte súperovi najavo svoje emócie. Navyše si myslím, že akýkoľvek šport, je rozumným trávením času.

Je veľa žien v tomto športe či sú skôr zriedkavosťou?

Streľba je možno menej známy šport ako napríklad futbal a hokej, lenže i tej sa venuje viac žien, ako by si ľudia mohli myslieť. Príkladom je napríklad Zuzka Štefečeková, s ktorou som už mala aj možnosť stretnúť sa na pretekoch či Danka Barteková.

Čo považuješ za svoje najväčšie doterajšie úspechy?

Čo sa týka domácej scény, som viacnásobnou majsterkou Slovenska. V zahraničí sa mi najviac darilo v Rakúsku, kde som na medzinárodnej súťaži obsadila 2. miesto. Na majstrovstvách Európy som obsadila 18. miesto a na majstrovstvách sveta som skončila v polovici rebríčka.

Za dobrými výsledkami sú predovšetkým tréningy. Ako často trénuješ a ako vyzerá tvoj tréning?

Na základnej škole som trénovala zhruba štyrikrát v týždni. Prvý ročník na strednej som chodila na športové gymnázium do Košíc, kde už boli aj dvojfázové tréningy, čo znamená, že doobeda som mala streľbu a poobede kondičný tréning. Strelecké tréningy sa začínajú ľahkou rozcvičkou a strečingom, potom prichádza na rad kontrola polohy, tréning „nasucho“ – bez nábojov a nakoniec samotná streľba.

Máš aj vlastného trénera?

Počas základnej školy som trénovala s pani Petkovou a pánom Mlynarčíkom, v Košiciach s pánom Urbančokom a teraz sa mi opäť venuje pán Mlynarčík.

Je streľba náročná na fyzičku či viac na sústredenie?

Streľba možno vyzerá ako jednoduchý šport, no opak je pravdou. Ľudia s pevnejšou telesnou konštrukciou majú výhodu v stabilite, čo ja mám. :) Najväčší háčik je však v tom, či dokáže človek počas streľby „vypnúť“ a sústrediť sa len na svoju prácu a nenechať sa ničím rozhádzať. Ako hovorí môj tréner: Mysli len na dobré rany.

Čo je podľa teba na tomto športe najťažšie?

Myslím, že techniku sa môže dokázať naučiť každý, kto má snahu a naozaj chce, no najdôležitejšia je psychika.

Ako často chodíš po súťažiach, kde všade si už bola?

Čím sa mi viac darilo, tým boli preteky frekventovanejšie. Dá sa povedať, že každý druhý víkend. Slovensko som precestovala krížom-krážom, no a v zahraničí to boli okolité štáty. Najväčšie zážitky mám však z ME v Moskve a MS v španielskej Granade.

Naposledy si na majstrovstvách Slovenska získala striebro. Aké boli tvoj pocity?

Bola som šťastná a vďačná. Je úžasný pocit, ak sa po postupe do finále, prebojujem na ešte lepšie miesto.

Spomenieš si na nejakú súťaž či tréning ktorý ti utkvel v pamäti?

Mám jednu takú vtipnú príhodu z Rakúska. Súťaž tam bola dva dni. Prvú deň som bola neskutočne strémovaná, keď som zistila, že na prvej súťaži v zahraničí som sa dostala do finále. Po nástupe na palebnú čiaru som bola mysľou tak mimo, že som si to neuvedomila a strelila som o jednu ranu viac, ako som mala. Napriek tomu sa mi však podarilo nevypadnúť a vydržala som ešte asi dve kolá. Na druhý deň si ma už rozhodcovia pamätali a pri nástupe sa smiali, či dnes už nie som v strese. Tak sa aj stalo a skončila som na spomínanom 2. mieste. Ďalším zážitkom bolo, keď som sa zoznámila napríklad so Zuzkou Štefečekovou, ktorá mi napriek tomu, že ma poznala asi 5 minút, vyjadrila pred nástupom na čiaru podporu.

Dá sa nejako pri tomto športe zraniť, mala si už nejaký úraz?

Jediné, čo sa mi stalo bolo, že som sa popálila na horúcej nábojnici. A raz som si pri príchode na malorážkovú strelnicu nestihla nasadiť tlmiče na uši a niekto vystrelil. Asi hodinu mi zvonilo v ušiach.

Majú chalani pred tebou rešpekt, keď vedia, že vieš zaobchádzať so zbraňou?

Zvyčajne sú prvé reakcie dosť vtipné, pretože nevedia, čo môžu odo mňa čakať. No s odstupom času prídu na to, že som neškodná. :)

Aké sú tvoje plány do budúcna, čo sa týka streľby, poprípade ďalšieho štúdia po skončení gymnázia?

Touto sezónou som ukončila kariéru aj keď nevylučujem, že sa k tomuto športu ešte jedného dňa vrátim. Budúci rok budem maturovať a dúfam, že ma príjmu na policajnú akadémiu. Chcela by som študovať kriminalistiku. Ak by to náhodou nevyšlo, tak to chcem skúsiť v armáde.

Máš aj iné záľuby okrem strieľania?

Mám rada športy každého druhu a rada sa učím nové veci. Najradšej mám ale behanie a posilňovňu. Rada sa tiež odviažem a vybijem si zlú energiu " mlátením do vreca". Nepohrdnem ani dobrou knihou a občas skúšam aj vlastnú tvorbu. A nakoniec je tu hudba – kamkoľvek idem, slúchadlá idú so mnou.

Máš nejaké obľúbené miesto v Spišskej, kde rada chodíš?

Mám dni, keď potrebujem pokoj a vtedy sa vyberiem napríklad na prechádzku na Košiarny briežok alebo na dvojkríž, pretože milujem výhľad na rozsvietené mesto. Keď mám chuť baviť sa, tak vybehnem s kamarátmi niekam si v meste posedieť alebo na diskotéku.

Môže vás zaujímať:

Tomáš (13) sa pre futbal narodil: Mladý talent zo Spišskej si všimol skaut Arsenalu Londýn!

Kurty sa stali jeho druhým domovom: Lukáš (18) zo Spišskej sa už po rokoch driny má čím pochváliť

Peter (18) to v boxerskom ringu vie a už teraz na seba strháva pozornosť: Mladý talent prepisuje históriu Spišskej

FOTO: Úspešná strelkyňa zo Spišskej Novej Vsi
7
Galéria
Zdroj: Klaudia Garčalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM