JAB Rôzne

Ako sa stavalo obľúbené miesto Novovešťanov: Autentické zápisky o vzniku kúpaliska

Kúpalisko v Spišskej sa teší obľube už takmer štyri desaťročia. Dochované zápisky z čias jeho slávnostného otvorenia prezrádzajú všakovaké zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa stavalo obľúbené miesto Novovešťanov: Autentické zápisky o vzniku kúpaliska
Zdroj: STEZ - Spišská Nová Ves

Teplé dni strávené pri vode sú pre mnohých ideálnym letným relaxom už od nepamäti a ani obyvatelia Spišskej a jej okolia v tomto smere nie sú žiadnou výnimkou. Na letné radovánky bol v Spišskej využívaný aj rybník, ktorý je dnes súčasťou zoologickej záhrady.

Letné kúpalisko stojí na svojom mieste 39 rokov a podľa zápiskov, ktoré nám poskytol riaditeľ Správy telovýchovných zariadení Ján Magdoško, s jeho výstavbou sa začalo v decembri 1973.

Čítajte tiež: PREHĽAD tohtoročných cien na kúpaliskách v regióne: Koľko zaplatíte v Levoči, Vrbove či Spišskej?

„Túžobne očakávaný deň otvorenia kúpaliska v Spišskej Novej Vsi nastal 30. júna. 1977 za účasti straníckych a štátnych orgánov okresu a mesta. Spišskonovovešťania tak dostali moderné, všetkým náročným technickým aj hygienickým parametrom zodpovedajúce dielo vybudované v akcii Z v rámci volebného programu NF,“ uvádza sa v dostupných materiáloch.

Čítajte tiež: Tvár, ktorú z nášho kúpaliska určite poznáte: Dlhoročný plavčík o babách v plavkách aj kúpaní v smotane

Prvá etapa celého komplexu pozostávala z otvorených bazénov, prevádzkovej budovy a technológie, ktorá stála 7 372 000 Kčs a odpracovalo sa na nej viac ako 30 000 brigád­nických hodín.

V druhej časti pribudol aj zásluhou občanov mesta do areálu kúpaliska ďalší objekt. Výstavba krytého 25-metrového bazénu, sauny, očistných kúpeľov, objektu služieb a ubytovacej časti vyšla na 40 miliónov Kčs.

Titulná fotka pochádza práve zo slávnostného otvorenia kúpaliska.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM