JAB Rôzne

Tvár, ktorú z nášho kúpaliska určite poznáte: Dlhoročný plavčík o babách v plavkách aj kúpaní v smotane

Sú súčasťou každého kúpaliska či plavárne. Dávajú na nás pozor a nie raz zachránia ľudský život. Plavčík zo Spišskej Rastislav Kacvinský je súčasťou toho nášho už 17 rokov. S čím všetkým sa za tie roky už stretol a prečo si vybral práve túto prácu?

Ilustračný obrázok k článku Tvár, ktorú z nášho kúpaliska určite poznáte: Dlhoročný plavčík o babách v plavkách aj kúpaní v smotane
Zdroj: Dnes24.sk

Novovešťan Rastislav Kacvinský (37) ťahá na kúpalisku v Spišskej Novej Vsi sedemnástu sezónu. Ako prezradil pre náš portál, dostal sa k tomu úplne náhodou a plavčíkom už aj ostal. Okrem letného kúpaliska robí plavčíka celoročne aj na krytej plavárni. Robiť na kúpalisko prišiel už ako 18-ročný.

Začiatky plavčíka

„Začínal som s kosením trávy a podobnými prácami. Po pár týždňoch ma vedúci oslovil, že či by som si nechcel spraviť plavčícky kurz a robiť plavčíka,“ zaspomínal Rasťo. Kurz absolvoval v Modre, kde za týždeň musel zvládnuť školu aj náročné fyzické skúšky.

A ako si spomína na svoje začiatky plavčíka. „Prvá služba bola fajn. Na kúpalisku bolo veľa pekných dievčat a ja som bol mladý, no zároveň hanblivý. Našťastie zachraňovať som nikoho nemusel,“ prezradil.

Ako povedal, prvá jeho záchranná akcia sa odohrala až na plavárni. „Spomínam si, bola to staršia pani, keď som zbadal, že je zle skočil som po ňu a vytiahol ju. Všetko dobre nakoniec dopadlo, no ja keď som si sadol, tak som sa celý rozklepal,“ priznal plavčík svoju prvú skúsenosť s tým, že viackrát sa to už pri záchrane topiaceho neopakovalo. „Niekedy, keď som začínal, sa mi stalo, že deti sa hrali a kričali pomóc a ja som obetavo skočil,“ zasmial sa.

Skúsený záchranca

Po niekoľkoročnej praxi je Rasťo skúseným plavčíkom a vždy selektuje situáciu. Podľa jeho slov sú rizikovou skupinou deti, ale aj ľudia so zdravotnými problémami, akou je napríklad epilepsia. „Keby nás ľudia dopredu na ich zdravotný stav upozornili, tak by sme mohli predchádzať mnohým zásahom,“ zdôraznil plavčík. Nás však aj zaujímalo, ako často sa ľudia zvyknú topiť a čo je príčinou okrem zdravotných problémov.

„Je to rôzne za tie roky som zažil, že niekedy je aj mesiac pokoj a niekedy za deň sa topia aj traja ľudia. Kamarátovi sa stalo dokonca, že skákal v priebehu troch minút dvakrát,“ vysvetľuje. Podľa neho príčiny sú rôzne, ale najčastejšie sú tie, že niekto si chlipne vodu a spanikári, respektíve zistí v trojmetrovej hĺbke, že nie je až taký dobrý plavec, ako si myslel. Ďalšou skupinou sú tí, ktorí čo-to popijú a skočia do vody.

Bez čiapky a trička ani na krok

A čo považuje za najlepšie na práci plavčíka? „Samozrejme ma táto práca napĺňa a som hrdý na to, že zachraňujem ľudské životy. Príjemným bonusom sú aj baby v plavkách,“ dodal s úsmevom a poznámkou, že je šťastne ženatý otec dvoch detí. Ako prezradil, najviac sa teší na leto, keď po desiatich mesiacoch na plavárni dobre padne aj takáto zmena. Nevadia mu ani tropické horúčavy, lebo po dlhoročných skúsenostiach je už opatrný a pred slnkom – hlavne v čase obeda – sa dostatočne chráni.

„Veľakrát sa mi stalo, že ma slnko spálilo. Vtedy najlepšie pomáha kyslá smotana. Raz som si dokonca ľahol do vani a celý som sa ňou ponatieral. Pomohlo. Teraz si už tričko nikdy do pol štvrtej dole nedám. Samozrejme nesmie chýbať čiapka a dodržiavanie pitného režimu."

A ako je to teda s tými babami na kúpalisku? „Sú tam. Dokonca v plavkách. Nemám problém sa s nimi porozprávať, ale keďže som ženatý, to je asi tak všetko. Manželke to možno zo začiatku nebolo veľmi príjemné, ale celé manželstvo je o dôvere a toto je moja práca,“ uzavrel dlhoročný plavčík.

Dlhoročný plavčík kúpaliska v Spišskej dáva na nás pozor už 17 rokov
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM