Rôzne

Ako oslovíte dievku zo Smižian či chlapa zo Spišského Hrušova? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam!

Keď zo Spišskej, tak Spišskonovovešťan, keď zo Smižian, tak Smižančan. Je to ale naozaj tak? Niektoré obyvateľské mená z miest či obcí v našom okrese si mnohí z nás tak trochu zjednodušujú. Pozrite, ktoré možno komolíte i vy :)

Ilustračný obrázok k článku Ako oslovíte dievku zo Smižian či chlapa zo Spišského Hrušova? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam!
Zdroj: Dnes24.sk

Obyvateľské mená sú mená odvodené od názvov obcí a miest, ktoré pomenúvajú ich obyvateľov a obyvateľky. Nad menami obyvateľov známych obcí v našom okrese sa mnohí už ani nezamýšľame. O to prekvapivejší môže byť potom pohľad na jednu zo základných kodifikačných príručiek slovenského jazyka.

Pravidlá slovenského pravopisu (PSP), azda najznámejší slovník z dielne našich jazykovedcov, totiž ukotvuje i pravidlá tvorenia obyvateľských mien. Vychádza pritom zo zoznamu názvov miest a obcí na Slovensku a pri každom názve uvádza príslušné obyvateľské meno v mužskom i ženskom rode a tiež príslušné prídavné meno.

V zozname sa nevyskytujú skrátené živé hovorové ani nárečové podoby, ktoré sa používajú v bežnom jazykovom úze. No práve tie, podľa všetkého, v hovorovej reči používame najčastejšie. Pozrite si zopár príkladov.

Smižančan či Smižanec

Ako uvádzajú pravidlá slovenského pravopisu, obyvateľ susedných Smižian nie je Smižančan, ako sa mnohí domievajú. Správne je Smižanec, obyvateľka zase Smižianka. Prídavné meno odvodené od názvu obce je smižiansky. V Rudňanoch zase bývajú podľa obyvateľov obce aj okolia Rudňančania. Čiže obyvateľ tejto dediny by mal byť Rudňančan. Podľa PSP je to však Rudňanec. Obyvateľka Rudnian zase Rudnianka.

Dve správne pomenovania

Dedinku v blízkosti Spišskej Novej Vsi, Chrasť nad Hornádom môžeme nazvať nielen, ako plnú Chrasťanov, ale i Hornádskochras­ťanov. Ak sa vám ešte jazyk nezamotal dosť, pridávame ešte aj obyvateľku, ktorú môžeme nazvať , Hornádskochras­tianka a prídavné meno chrastiansky, ale aj hornádskochras­tiansky. To isté platí aj pre obyvateľov obce s názvom Matejovce nad Hornádom. Správne sú dve varianty Matejovčan aj Hornádskomate­jovčan .

Pozor na skratky

Obyvatelia Spišskej Novej Vsi, Spišských Vlách, Spišského Hrušova či Spišských Tomášoviec radi používajú skrátené pomenovanie obyvateľov týchto miest a obcí. Ale Novovešťan, Vlašan či Hrušovčan nie je podľa pravidiel slovenského pravopisu správne. Prídavné mená Spišská, Spišské, Spišský netreba vynechávať. Správne pomenovanie obyvateľa napríklad Spišských Vlách je Spišskovlašan a obyvateľky Spišskovlašanka.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM