JAB Rôzne

Aj takéto niečo máme neďaleko Spišskej: Ľadové útvary, aké sa len tak nevidia, FOTO

Podivuhodné ľadové útvary objavili návštevníci v starej banskej štôlni Ľudmila, ktorej podzemné priestory sú súčasťou Banského skanzenu. Veď sledujte...

Ilustračný obrázok k článku Aj takéto niečo máme neďaleko Spišskej: Ľadové útvary, aké sa len tak nevidia, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Miloš Greisel

Mínusové teploty, ktoré miestami lámu aj rekordy, mnohí nemajú radi. No zima vie so sebou priniesť aj nádherné diela vytvorené prírodou, ktoré v iných ročných obdobiach neuvidíte. Okrem zamrznutých vodopádov v Slovenskom raji a takzvanej Šiklavej skaly, ktorú sme vám už na našom portáli ukázali sa nachádzajú zaujímavé ľadové útvary aj v starej banskej štôlni – Ľudmila, ktorá sa nachádza na Hnilčíku.

Práve tam ich zachytil svojim objektívom Miloš Greisel z Hničíka. Je to bývalý geológ, jaskyniar, ktorého hobby je fotenie banských priestorov. Ako pre náš portál povedal, keďže 22 rokov pracoval v uránových baniach v Novoveskej Hute, s baňami ako aj celkovo s prírodou je spätý a zaujímavé objekty vyhľadáva po celom Slovensku.

„Tieto útvary sú výnimočné a vznikajú iba pri veľkých mínusových teplotách. Minulý rok neboli vôbec. Tento rok vznikli za pár dní, také, ktoré mali výšku aj jeden meter,“ priblížil výskyt vskutku pozoruhodných stalagmitov. Podľa jeho slov v banských štôlňach rastú kvaple iba tohto typu. S oteplením sa však aj tieto ľadové útvary budú postupne topiť.

Ako to vyzeralo ešte pred pár dňami v banskej štôlni Ľudmila si môžete pozrieť v našej galérii, tie fotky si rozhodne nenechajte ujsť.

Príroda pri Spišskej vyčarovala nádheru: Mrazy sa postarali o takéto výjavy!
6
Galéria
Zdroj: Miloš Greisel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM