JAB Rôzne

Zoznámte sa s nimi: Sú mladí, môžete ich poznať zo Spišskej a už sú členmi parlamentu

Sú ešte len v mládežníckom veku, môžete na nich naraziť v uliciach Spišskej Novej Vsi a už sú dokonca aj členmi parlamentu. A to nie hocijakého. Zoznámte sa s nimi aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s nimi: Sú mladí, môžete ich poznať zo Spišskej a už sú členmi parlamentu
Zdroj: Dnes24.sk

Vedeli ste o tom? Spišská Nová Ves nemá iba mestský, ale aj mládežnícky parlament. Ten existuje v našom meste už takmer rok. A jeho členmi sú viacerí aktívni mladí ľudia. Ako nám prezradil jeden z členov a zároveň aj študent gymnázia na Javorovej Ján Gerčák, myšlienka vytvoriť mládežnícky parlament vznikla u jeho kamarátov.

Všetci sú vítaní

„Na nápade najprv pracovala Majka Dudžákova s Ajkou Makarovou a Andrejkou Lengvarskou a potom vysvitlo, že podobnú predstavu mal aj Martin Makara, tak sa spojili. Potom prizvali aj mňa a neskôr aj Dávida Lorka,“ ozrejmil jeden z členov. Ich prvotnou myšlienkou bolo robiť pre mladých v našom meste viac a nechceli, aby mládež za dobrými akciami musela cestovať mimo Spišskú Novú Ves. „Okrem toho sa nám páči aj idea združovania stredných škôl – aby nebola len rivalita medzi jednotlivými školami, ale aby sme dokázali vytvoriť prostredie pre spoločnú tvorbu,“ prezradil Ján.

Úvahy ako budú fungovať boli, podľa jeho slov, rôzne a zvažovali, či by nebolo dobré mať v mládežníckom parlamente zástupcu z každej školy. Nakoniec sa dohodli, že bude efektívnejšie aspoň na začiatok pracovať ako neformálna skupina. To znamená, že sa snažia mať otvorenú politiku. „Ak ľudia majú záujem o spoluprácu, či už je to dlhodobejšie členstvo, alebo len krátka dobrovoľná pomoc, nech sa nám ozvú a veľmi radi sa s nimi o tom porozprávame.“

Rozdávali už aj koláče

A aké sú plány novoveského mládežníckeho parlamentu? „Chceme robiť akcie, ktoré majú význam pre vzdelanie mladých. Napríklad sme začali s diskusným cyklom „Inspiruj sa!“, ktorý sa koná v Alchymke. Jeho cieľom je priblížiť rôzne oblasti, o ktoré môžu mať záujem, ale nepoznajú ich dostatočne. Na diskusii sa môžu so samotným hosťom porozprávať a klásť mu otázky. Nechceme však zabúdať ani na to, aké je pekné vyčarovať ľuďom úsmev na tvári niečím jednoduchým. Preto sme v rámci marca – mesiaca kníh – boli v krízovom centre Alžbetka čítať si s deťmi, ktorým sme priniesli aj nejaké knižky. Je to pekné pripomenutie toho, čo je pre nás podstatné,“ uzavrel Ján Gerčák.

Každý člen mládežníckeho parlamentu má zadelenú svoju funkciu a oblasť, o ktorú sa stará. Samozrejme sú akcie, ktoré robia spolu a pomáhajú im pri tom aj ďalší študenti. Naposledy rozdávali v uliciach Spišskej Novej Vsi za výdatnej pomoci ďalších dobrovoľníkov v rámci Medzinárodného dňa bez diét koláče.

Môže vás zaujímať:

V Spišskej ľudia vyhrnú rukávy a postarajú sa o novinky: Hmyzí hotel aj posedenie zo starých pneumatík!

Prejdete sa mestom a tie zmeny si možno všimnete aj vy: Skvelý nápad študentov oranžového gymnázia!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM