JAB Rôzne

Zoo v Spišskej má skvelú novinku pre nevidiacich návštevníkov: Informácie o zvieratkách si môžu prečítať v Braillovom písme

Spišskonovoveská zoo je oficiálne otvorená. Jednou z noviniek tohtoročnej sezóny sú aj tabuľky, na ktorých si informácie o zvieratkách môžu prečítať aj nevidiaci. Výnimočný je aj spôsob zobrazenia.

Ilustračný obrázok k článku Zoo v Spišskej má skvelú novinku pre nevidiacich návštevníkov: Informácie o zvieratkách si môžu prečítať v Braillovom písme
Zdroj: Dnes24.sk

Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi dnes oficiálne otvorila svoje brány pre všetkých návštevníkov. Na poriadnu novinku sa môžu tešiť aj ľudia so zrakovým postihnutím.

Nevidiace deti z Internátnej školy pre nevidiacich v Levoči slávnostne v sobotu odhalili tabuľky zvierat s informáciami v Braillovom písme. „Pre nevidiacich táto novinka znamená veľa. Hlavný cieľom bolo, aby nevidiaci návštevníci zoo mali aspoň predstavu o zvieratách, ktoré sa tu nachádzajú. Našou úlohou je približovať informácie týmto ľuďom a toto je jedna z ciest,“ priblížil riaditeľ slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči František Hasaj.

Ako prezradil Spišskonovoveská zoo podľa jeho slov je jediná na Slovensku, ktorá má 25 tabuliek v Braillovom písme. „ Tabuľky pre nevidiacich sú aj v zoo v Košiciach, no tých je len deväť a iný je aj spôsob zobrazenia,“ povedal s tým, že v našej zoo sú špeciálne tabuľky, ktoré si môžu prečítať vidiaci aj nevidiaci návštevníci zároveň.

Riaditeľka zoologickej záhrady Jana Dzuriková prezradila, že týchto 25 tabuliek nie je ešte konečné číslo. „Chceli by sme túto myšlienku určite rozšíriť dokonca som uvažovala aj o odliatkoch stôp zvierat, ktoré by boli tiež umiestnené v zoo. Všetko je však finančne náročné a preto som vďačná spoločnosti Embraco a Združeniu rodičov a priateľov diabetických detí Spišiačik, že nám tieto tabuľky zafinancovali,“ uzavrela riaditeľka.

Ako prebiehalo slávnostné odhalenie výnimočných tabuliek si môžete pozrieť v našej galérii.

Môže vás zaujímať:

Spišskonoveská zoo má novinku pre nevidiacich
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM