JAB Rôzne Rôzne

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Spišskej, ktoré by mal poznať každý!

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Spišskej, ktoré by mal poznať každý!
Zdroj: Dnes24.sk

Hnilčík

Spišská obec Hnilčík leží 15 kilometrov na juh od Spišskej Novej Vsi v údolí železného potoka. Nachádza sa v členitom horskom prostredí s krásnou prírodou. Vznik obce i jej vývoj či spôsob osídlenia podmienili bohaté ložiská železných a medených rúd. Aj v rámci výletu je v tejto obci čo obdivovať. Banský skanzen Hnilčík je sprístupnený pre návštevníkov celoročne. Môžete navštíviť múzejnú expozíciu v zrubovej poschodovej budove bývalej školy, štôlňu Ľudmilu či spraviť si prechádzku po náučných montánnych chodníkoch. Trasy náučných chodníkov vedú pekným prírodným prostredím vhodným aj pre pešiu turistiku i cykloturistiku.

Markušovce

Markušovce sú starou historickou obcou ležiacou v údolí rieky Hornád iba päť kilometrov od mesta Spišská Nová Ves. V minulosti bola významnou obcou ovplyvňujúcou život na Spiši vzhľadom na sídlo rodiny Máriássyovcov. Svojimi kultúrnymi a historickými pamiatkami, ktoré sú v obci zákonom chránenou pamiatkovou zónou sú pre milovníkov histórie ako stvorené. Okrem pozostatkov Markušovského hradu sa v obci nachádza niekoľko kúrií a kaštieľov z ktorých najkrajší je Mariássyovský kaštieľ. Okolie kaštieľa bolo upravené na francúzsky park s troma stupňovitými terasami.Za kaštieľom sa nachádza najcennejšia pamiatka parku, nedokončený letohrádok Dardanely. Ak by sa vám zaujímavostí v tento obci málilo určite vyhľadajte Markušovský skalný hríb, ktorý sa nachádza v centrálnej časti národnej prírodnej pamiatky Markušovské steny.

Hrabušice

Obec sa nachádza v západnej časti Hornádskej kotliny a na severných svahoch Slovenského raja. Okrem množstva prírodných krás, roklín a vodopádov v Národnom parku nájdeme na Zelenej hore pri Hrabušiciach aj zrúcanina stredovekého hradu takzvaný Marcelov hrad. Hrad bol postavený v prvej polovici 13. storočia, začiatkom 15. storočia bol už opustený. V jeho hradbách vybudovali bratrícke vojská v polovici 15. storočia tábor. Po odchode bratríkov Levočania hradby zničili. Zo stavieb zostali len značne deštruované základy a zvyšky hradieb. K Marcelovmu hradu sa dostanete aj žltou turistickou značkou z Hrdla Hornádu.

Mlynky

Mlynky ležia v príťažlivom prostredí, v západnej okrajovej časti zasahuje do Národného parku Slovenský raj. V severovýchodnej časti ochranného pásma sa nachádza Chránený areál Knola. V severozápadnej časti Mlynky Biele Vody nadväzujú na Národnú prírodnú rezerváciu Zejmarská roklina, ktorá je súčasťou NP Slovenský raj. Obec Mlynky vznikla spojením baníckych osád. Nad miestnou časťou obce Mlynky, Palcmanskou Mašou v údolí rieky Hnilec sa nachádza najväčšia vodná nádrž na území Slovenského raja Palcmanská Maša. Na jej brehoch vyrástli ubytovacie, športové a rekreačné zariadenia. Priamo na jazere sú umiestnené zariadenia rybného hospodárstva.

Iliašovce

Susedná obec Iliašovce sa nachádza v severozápadnej časti Hornádskej kotliny v doline Iliašovského potoka. Priamo v obci môžeme nájsť barokovo-rokokový Katolícky kostol Sedembolestnej Panny Márie z rokov 1768–1770. Za obcou uprostred barokového parku stál letohrádok zvaný Sans Souci, postavený roku 1775. Hoci areál Sans Souci dnes už v pôvodnom stave nenájdete na kopci zvanom Zámčisko si predsa len prídete na svoje. Okrem úžasného výhľadu sa tam nachádza aj tisícročná kaplnka, ktorú rekonštruuje postupne občianske združenie Sans Souci. Pred pár rokmi na pamiatku grófa Csákyho rodáka z Iliašoviec sa občianske združenie rozhodlo postaviť kópiu pôvodného obelisku. Obelisk váži skoro 12 ton.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM