JAB Rôzne

Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 10 dôvodov, prečo navštíviť Spišskú

Ocitli ste sa už v situácii, keď k vám dorazila návšteva zo vzdialenejších kútov krajiny alebo dokonca zo zahraničia a vy ste im mali poukazovať mesto? Alebo ste už aspoň rozmýšľali nad tým, kam by ste ich v takom prípade zaviedli? Pozrite si našich 10 tipov, čo sa v Spišskej naozaj oplatí vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 10 dôvodov, prečo navštíviť Spišskú
Zdroj: archív mesta Spišská Nová Ves

Spišská Nová Ves je pre rodákov krásne mesto a tvrdia to aj mnohí turisti, ktorí sem už zavítali. Nachádza sa tu množstvo kultúrnych pamiatok, ale aj iné zaujímavosti a pozoruhodné miesta. My vám teraz prinášame výber desiatich z nich i keď vynechať niektoré nebolo vôbec jednoduché. Čo sa v Spišskej rozhodne oplatí vidieť?

1.Šošovkovité námestie

Charakteristickým znakom Spišskej Novej Vsi je šošovkovité námestie, ktoré patrí medzi najkrajšie na Slovensku. Okrem toho je aj najdlhšie tohto typu v Európe. Okrem toho , že sa na spišskonovoveskom námestí nachádza množstvo historicky cenných objektov je naše námestie aj plné zelene.

2.Provinčný dom

Provinčný dom je jednou zo spomínaných historicky cenných objektov. Pôvodne bola táto budova postavená ako radnica mesta Spišská Nová Ves.V rokoch 1777 budovu od mesta kúpila Provincia XVI spišských miest a zriadila v nej svoje administratívne sídlo až do roku 1876. Od roku 1954 má v ňom svoje expozície Múzeum Spiša.

3.Kostolná veža

Dominantou Spišskej je bezpochyby kostolná veža stojaca uprostred námestia. Osemdesiatsedem metrová veža je najvyššou na Slovensku a má zároveň aj najviac hodinových ciferníkov. Pohľad na mesto z balkóna tejto veže na mesto a jeho okolie určite stojí zato nie len cez deň, ale aj vo večerných hodinách.

4.Rímskokatolícky farský kostol Nanebovzatia Panny Márie

Najvyššia veža je súčasťou Rímskokatolíckeho farského kostola Nanebovzatia Panny Márie. Ten je najcennejšou umelecko-historickou pamiatkou v meste. Bol postavený v druhej polovici 14. storočia a jeho architektúra je zachovaná z časti v pôvodnom stave dodnes. Vnútri kostola sa okrem iných cenností nachádza aj dielo Majstra Pavla z Levoče.

5.Miesto prianí

Len na skok od kostola sa rovno pred Radnicou mesta nachádza miesto prianí. Pamätník je dielom akademického sochára Štefana Kovaľa a predstavuje imaginárny portrét stredovekého zvonolejára Konráda. Súčasťou je polozvon, ktorý pozýva návštevníkov do svojich útrob vysloviť svoje prianie a symbolickým zazvonením ho vyslať do nebies. Slávnostne odhalený a požehnaný bol koncom roka 2012 pri príležitosti 655. výročia založenia dielne.

6.Zvon

Pri Mieste prianí sa nachádza zvon uliaty Jánom Wagnerom na prelome 14. a 15. storočia čím sa radí k najstarším zvonom na Slovensku. Pôvodne bol umiestnený vo veži farského kostola v Markušovciach. Je vysoký 85 cm s dolným priemerom 86 cm.

7.Reduta

Do nášho výberu sme sa rozhodli zaradiť aj historickú budovu Reduty, ktorá je kultúrnym stánkom nášho mesta. Bola postavená v rokoch 1899 – 1902 a dodnes sa na Slovensku zachovalo iba osem takýchto historicky cenných divadelných budov.Architekt Kálmán Gerster riešil budovu tak, že do nej okrem divadla umiestnil aj hotel, koncertnú sálu a kaviareň.

8.Zoologická záhrada

Neodmysliteľnou súčasťou Spišskej je aj zoologická záhrada. Je síce najmenšou a najmladšou zoo na Slovensku ale v jej nádhernom areály sa nachádza viac ako 300 zvierat. Medzi najvzácnejšie patria zvieratá zapísané v Červenej knihe ohrozených zvierat. Vidieť tu môžete napríklad všetky veľké mačkovité šelmy – leva púštového, tigra ussurijského, leoparda škvrnitého či jaguára amerického. Súčasťou zoo je celoročne otvorený pavilón Aquaterra a nájdete tu aj raritu na Slovensku, spoločenskú hru Človeče nehnevaj sa v 3D verzii.

9.Rímskokatolícky kostol Božieho milosrdenstva

Medzi ďalšie zaujímavé stavby v našom meste rozhodne patrí aj Rímskokatolícky kostol Božieho milosrdenstva. Hoci je najmladšou sakrálnou stavbou v meste nachádza sa v ňom zelený jednoramenný kríž zo skladaného skla a nerezu, ktorý je podľa autorov výškou 5,6 metrov a rozpätím 3,6 metrov najväčším skleneným krížom na svete umiestneným v kostole.

10.Slovenský dvojkríž

Desiatku uzatvára symbol slovenskej štátnosti – Slovenský dvojkríž. V tomto prípade je potrebný menší výstup do kopca avšak výhľad z tohto miesta stojí za to. Dvojkríž sa nachádza v časti mesta zvanej Pieskovec. Postavený bol v roku 2008 pri príležitosti 740. výročia prvej písomnej zmienky o meste a 15. výročia vzniku Slovenskej republiky.

Pozrite si teraz všetky tieto miesta v rovnakom poradí na fotkách v galérii.

Môže vás zaujímať:

FOTO: 10 miest v Spišskej, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť
10
Galéria
Zdroj: archív mesta Spišská Nová Ves
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM