JAB Rôzne

Urobili nám reklamu na nezaplatenie: 3 herecké mená, na ktoré môžeme byť v Spišskej pyšní

Urobili nám reklamu, aká je na nezaplatenie. Reč je o hereckých talentoch, ktoré sú späté s našim mestom. Vybrali sme tri takéto mená, na ktoré môžeme byť pyšní.

Ilustračný obrázok k článku Urobili nám reklamu na nezaplatenie: 3 herecké mená, na ktoré môžeme byť v Spišskej  pyšní
Zdroj: TASR

Spišskej Novej Vsi dobré meno robia aj herci. Svojim talentom dokázali preraziť a naše mesto či okres to môže len tešiť. Vybrali sme pre vás z nich presne tri takéto mená.

Mikuláš Huba

Rodák zo Spišskej Novej Vsi už ako študent gymnázia bol členom ochotníckeho súboru Hviezdoslav. Po maturite odišiel študovať do Bratislavy právo a filozofiu, ale namiesto toho absolvoval v roku 1940 u profesora Janka Borodáča Hudobnú a dramatickú akadémiu. Už ako poslucháč akadémie sa stal v roku 1938 členom činohry SND (v rokoch 1953 – 1963 bol šéfom činohry). So svojím zamatovým hlasom bol uznávaným recitátorom. Účinkoval v rozhlase a v mnohých televíznych filmoch a seriáloch. Od roku 1951 pôsobil ako pedagóg VŠMU, od roku 1962 ako docent. V roku 1966 dostal titul zaslúžilý umelec a v roku 1973 titul národný umelec. Zomrel v roku 1986 v Bratislave. Jeho syn slovenský herec a divadelný režisér Martin Huba dodnes navštevuje pravidelne naše mesto pri rôznych príležitostiach ako aj chatu ktorá stojí v Slovenskom raji.

Peter Čižmár

Aj ďalší vynikajúci herec sa narodil v Spišskej Novej Vsi a síce vyrastal v Michalovciach, kde chodil na základnú školu do Spišskej sa opäť vrátil. Pôsobil v spišskonovoveskom divadle aj v divadle Actores, dnes je členom činohry Štátneho divadla Košice a divadla Kontra, ktoré založil s režisérkou Klaudynou Rozhin. S tým hneď v prvej sezóne získali cenu Dosky ako Objav a zúčastnili sa aj najprestížnejšieho svetového festivalu v anglickom Edinburghu. Teší sa veľkej popularite najmä medzi mládežou. Ich prvou produkciou bola slovenská premiéra viacnásobne oceneného írskeho hitu ‘Howie a Rookie’ od Marka O’Rowe´a, ktorá sa stretla s fantastickým prijatím u divákov i kritiky a získala výborné recenzie na Slovensku, aj vo Veľkej Británii. Spišskonovoveské divadlo dostalo ocenenie Objav roka v ankete DOSKY 2007. V tom istom roku aj cenu Prekvapenie Novej drámy na festivale Nová dráma. Uviedli ju aj na prestížnom festivale v Edinburghu.

Natália Puklušová

Narodila sa v Spišskej Novej Vsi, študovala na gymnáziu a neskôr sa prihlásila na prírodovedeckú fakultu, kde vydržala pol roka. Napokon vyštudovala VŠMU. Hrávala v rôznych divadlách v Košiciach, na Malej scéne či v divadle Aréna, kde pôsobí doteraz. V roku 2012 skúšala šťastie aj v súťaži Hlas Česko – Slovenska. Do podvedomia divákov sa dostala hlavne ako šarmantná Šantal zo seriálu Búrlivé víno. Momentálne ju mali možnosť vidieť Novovešťania v ruskom cirkusovom muzikáli Alenka v krajine zázrakov, kde si Natália zahrala hlavnú postavu – Alenku.

Môže vás zaujímať:

FOTO: Zoznámte sa s finalistkami Miss Spiša. 9 krásavíc nášho regiónu, ktoré zabojujú o titul

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 3 dediny neďaleko Spišskej, ktoré dostanú aj vás

Herci, na ktorých môžeme byť v Spišskej pyšní
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM