JAB Rôzne

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 3 dediny neďaleko Spišskej, ktoré dostanú aj vás

Prezradíme, kde môžete vidieť megakrájač na vajcia či maxi hrable, ale aj nálezisko svetového významu. Zoznámte sa bližšie s tromi dedinami, ktoré rozhodne stoja za návštevu a môžu dostať aj vás.

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 3 dediny neďaleko Spišskej, ktoré dostanú aj vás
Zdroj: TASR

Nedávno sme vám priniesli článok Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Spišskej, ktoré by mal poznať každý. Teraz sme sa však rozhodli cestovať trochu ďalej do obcí, ktoré síce nie sú v našom okrese, ale tiež v našej blízkosti a rozhodne stoja za návštevu.

Dedina roka 2015

Spišský Hrhov aj keď sa nenachádza v našom okrese asi netreba nikomu zvlášť predstavovať. Vlani získala titul dedina roka a aj na našom portáli sme sa o nej už niekoľkokrát zmienili. Okrem toho, že sa počet obyvateľov pozoruhodne rozrastá je obec zaujímavosťou aj pre turistov zblízka či ďaleka. Veď kde inde ako v Hrhove môžete vidieť diela zapísané v Slovenskej knihe rekordov. Nájdete tam najväčšiu stoličku, hrable, kosu, košeľu, hrebeň či megakrájač na vajcia, ktorý slúži obyvateľom ako lavička a mnoho iných zaujímavých predmetov rozmiestnených po dedine.

Uprostred obce stojí aj zaujímavé mozaika ala Gaudí nápisu Láska, ktorá má ambíciu pripomínať okoloidúcim, aké dôležité je usmiať sa, dopriať druhému byť ľudský a citlivý. V neposlednom rade tradičný festival Harhovske cuda a zabaviska, ktorý sa koná vždy v auguste určite stojí za to navštíviť.

Kúpele aj nálezisko lepky neandertálca

Obec Gánovce leží priamo pod Tatrami. Od Spišskej Novej Vsi je vzdialená len 23 kilometrov. Známa je najmä kúpeľami, ktoré patria medzi najstaršie na Slovensku. Liečebné pramene minerálnej vody sa spomínajú prvýkrát v roku 1549 a jej liečivé účinky dokázala prvá chemická analýza v roku 1777. Po roku 1948 boli Gánovské kúpele znárodnené a včlenené do komplexu štátnych kúpeľov a žriediel. Úspešnosť liečby je známa predovšetkým pri kožných problémoch, problémoch pohybového aparátu, pooperačných stavoch, zažívacích ťažkostiach, reumatizme i cukrovke.

Od roku 1992 chátrali. Prelom nastal až v roku 2010 odkedy sú kúpele opäť v prevádzke. Okrem kúpeľov sa v Gánovciach nachádza ďalšie zaujímavé miesto svetového významu – takzvaný Geopark. Nálezisko odliatku lebky neandertálca (Homo Neanderthalensis) sa nachádza na lokalite Hrádok v Gánovciach a môžete nájsť v ňom veľa zaujímavostí, ktoré by mali priblížiť dávny pravek.

Kamenný raj

K najvýznamnejším prírodným rezerváciám nielen na Spiši patrí nepochybne rezervácia Dreveník. Nájdeme ho medzi Spišským Podhradím a obcou Žehra. Táto lokalita je zapísaná aj do Zoznamu svetového dedičstva Unesco a predstavuje najväčšie travertínové územie na Slovensku. Dreveník je vlastne travertínová kopa osamotenej vyvýšeniny vystupujúcej nad okolitú krajinu strmými svahmi.

V lokalite sa nachádzajú rôzne zaujímavé skalné útvary ako puklinové jaskyne, rokliny a priepasti. Najznámejšou z nich je roklina Peklo či skalné veže tvoriace zaujímavé mestečko zvané Kamenný raj. V prírodnej rezervácii vás môžu zaujať aj zvyšky starého slovanského hradu. Z Dreveníka si môžete vychutnať mnoho nádherných výhľadov. Jedným z nich je aj pohľad na Spišský hrad.

Môže vás zaujímať:

Najstarší hasičský zbor či najkratší lyžiarsky vlek: Zaujímavosti, ktoré ste o Spišských Vlachoch možno ani nevedeli

Dedinka pri Spišskej, v ktorej môžete natrafiť na poriadne zaujímavosti: Spievajúci starosta ešte nie je všetko!

Zaujímavé miesta v okolí Spišskej: Dáte sa zlákať aj vy?
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM