Potešte svoje chuťové poháriky: Pripravte si netradičné veľkonočné recepty
K Veľkej noci patria zaručene aj všakovaké chutné dobroty. My vám prinášame dve netradičné pochúťky, ktoré spestria jedálniček počas blížiacich sa sviatkov.
Do veľkonočných sviatkov zostáva už len pár dní a okrem rôznych upratovania, vyzdobenia domácností či slávnostne prestretého stola nesmú chýbať ani tradičné či menej tradičné jedlá. Študenti z Hotelovej akadémie v Spišskej Novej vsi si pred blížiacimi sa sviatkami pripravili a aj nám prezradili netradičné a pritom jednoduché recepty, ktoré potešia na veľkonočných stoloch v každej domácnosti.
Mäsové prepeličie vajíčka
Potrebujeme: 350 g mletého bravčového mäsa, mletú rascu, sušený majorán, nasekanú pažítku, 7 prepeličích vajec uvarených natvrdo, 250 g hladkej múky, 125 g masla, trochu mlieka, žĺtky na potretie, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Mleté mäso ochutíme soľou, mletým korením, rascou a majoránom, pridáme žĺtok, nasekanú pažítku a premiešame. Vychladnuté olúpané vajcia obalíme mäsom. Z hladkej múky, masla, soli a z trochy mlieka vypracujeme cesto, rozvaľkáme ho a nakrájame na väčšie štvorce. Každé vajce obalené mäsom zabalíme do cesta. Povrch cesta potrieme žĺtkami a posypeme rascou, sezamovými alebo tekvicovými semienkami. Uložíme na plech vyložený papierom a pečieme približne 20 minút na 180 stupňov.
Nevšedná tlačenka
Potrebujeme: 1 balíček surimi tyčiniek, 3 mrkvy, balíček želatíny, 300 ml majonéza, 100 ml smotana na šľahanie, soľ, mleté čierne korenie, šťava z citróna, 180 g sterilizovaného hrášku
Postup: Tyčinky necháme pri izbovej teplote rozmraziť. Očistenú mrkvu uvaríme do polomäkka a nakrájame na tenké hranolčeky. Želatínu necháme napučať vo vode. V mise si zmiešame majonézu so smotanou ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Želatínu zohrievame do úplného roztopenia. Nevaríme! Metličkou ju hneď vmiešame do majonézovej zmesi. Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou a nalejeme tam trochu zmesi. Na to poukladáme surimi tyčinky, mrkvu a hrášok a zalejeme zmesou. Môžeme spraviť viac vrstiev. Hotové dáme odstáť do chladničky minimálne na tri hodiny.