JAB Rôzne

Mestskí poslanci poodhalili zákulisie svojich domácností: Veľkonočné dobroty, ktoré na stole nesmú chýbať!

Oslovili sme niektorých poslancov a poslankyne mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi s otázkami týkajúcimi sa Veľkej noci. Nazreli sme do súkromia najmä nováčikov, ktorí zasadli do poslaneckého kresla po prvýkrát. Ako a kde trávia veľkonočné sviatky?

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci poodhalili zákulisie svojich domácností: Veľkonočné dobroty, ktoré na stole nesmú chýbať!
Zdroj: TASR

Veľká noc je už čoraz bližšie a bližšie. Rozhodli sme sa preto osloviť nováčikov mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi. Prezradili nám, ako a kde strávia sviatky aj to čo sa počas sviatkov u nich varí.

Len tri kvapky vody

Poslankyňa mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi Mária Kaľavská bude Veľkú noc tráviť v Studenci spolu s rodičmi. Ako prezradila pre náš portál, veľkonočné sviatky sú pre ňu veľmi dôležité. „Ukazujú mi v plnej miere význam trojice slov – odpustenie, obetovanie sa a znovuzrodenie. Nájsť silu odpustiť aj tú najväčšiu krivdu, vedieť sa obetovať pre tých, ktorých milujete a dokonca aj pre tých, ktorí vám možno ublížili. To je pre mňa cesta k vyrovnanosti mysle, ktorú nadobúdam zakaždým počas veľkonočných sviatkov,“ povedala.

Podľa jej slov doma dodržiavajú veľkonočné trojdnie. Pôst v piatok, veľkonočné obrady v sobotu a posvätenie jedál, ktoré tvoria šunka, vajíčka, tvarohový kysnutý koláč, plnka, chren, či cvikla. A ako sa poslankyňa vyrovnáva s veľkonočnými zvykmi, akými sú oblievanie či šibanie? „Oblievačke či šibačke sa nevyhýbam. Ráno ma oblieva ako prvý otec, ale má dovolené len tri kvapky vody,“ doplnila s tým, že neskôr ju ešte čaká šibačka v podaní jej malých synovcov. „Skôr však, ako ma vyšibú si ma musia chytiť. V žiadnom prípade im to neuľahčujem,“ dodáva s úsmevom.

Andrej Cpin prežíva sviatky v dvoch rovinách

Najmladší poslanec mestského zastupiteľstva Andrej Cpin, prežíva veľkonočné sviatky podľa jeho slov v dvoch rovinách. „Prvá je osobná a druhá je rodinná. V osobnej rovine vnímam Veľkú noc a obdobie pred ňou, ako príležitosť uvedomiť si moje chyby, zamyslieť sa nad krehkosťou človeka a pripraviť sa na “nový” život prichádzajúci s radostnou správou Veľkonočnej nedele,“ povedal Cpin. Ako ďalej dodal v rovine rodinnej sú to ozaj sviatky. Spoločenstvo, pokoj, úsmev. Slovensko sa znova zmenší- Pezinok, Prešov, Brezno sa stretnú v Novejši pri rodičovskom stole.

Podľa Cpina na stole nesmú chýbať tradičné jedlá. „Šunka, klobásky, plnená bravčová panenka s domácim chrenom a vajíčkom, to všetko obalené koláčom dotvorí sviatočnosť,“ vymenoval. Ako prezradil nemá vo zvyku oblievať či šibať, ale keďže ostatné roky trávi Veľkonočný pondelok na Šariši, tak tam si to situácia priam vyžaduje. „Pohár vody a voňavka potešia naše pekné ženy,“ doplnil.

Sviatky v znamení prichádzajúcej jari

Poslanec a hokejista Ľubomír Vaic uteká so svojimi babami vo Veľkonočný pondelok na chatu, alebo do prírody. „Pre mňa je to skôr kresťanský sviatok, ako polievanie dievčat. Je to čas strávený s mojimi najbližšími. A okrem toho je to obdobie, keď si s radosťou uvedomujem, že konečne prichádza jar,“ povedal pre Spišskú 24. Na sviatočnom stole podľa jeho slov nesmie chýbať šalát, rezne, údená šunka, plnka a manželkine špeciálne plnené vajíčka.

Aj poslankyňa Zuzana Záborská bude tráviť sviatky v prírode, alebo na turistike. „Ak je ozaj zlé počasie, tak ostaneme doma s rodinou. My sme však veľká rodina, tak je u nás vždy veselo," dodala poslankyňa. Na otázku čo pre ňu veľkonočné sviatky znamenajú odpovedá. „Určite príchod jari a teplejšieho slniečka, viac veselých farieb v prírode, pozitívna myseľ a kresťanská sviatočná pohoda.“ Jedálny lístok cez Veľkú noc podľa nej tvorí klasika – šunka, vajíčka, rôzne šaláty, voňavá bábovka a výborné tokajské.

Zážitok z mladosti

Aj oblievačka v rodine Záborských má svoje grády. „U nás oblievajú všetci chlapi, od manžela až po vnúčika a štve ma vždy mokrá podlaha. Najmä švagor so synovcom si vždy zgustnú na mne s vedrom vody,“ zdôverila sa poslankyňa s tým, že šibačku si užíva iba malý vnúčik, ktorému sa páči stužkovaný korbáčik. Poslankyňa mestského zastupiteľstva si zaspomínala aj na Veľkú noc, keď ešte mala násť.

„V čase, keď som mala asi 17 rokov sme mali s kamoškou toľko kupačov, že sme si už ráno v predstihu sadli obe do vane do teplej vody, aby sme nemuseli toľko stierať mokré podlahy. A chlapci nám to, ale nedarovali a aj v tej vani nás pooblievali ešte riadne studenou vodou – hrnčekom, sprchou, čím prišlo. Takže sme boli mokré do nitky tak, či tak. Dnes mám rada pohodovejšie veľkonočné sviatky,“ uzavrela Záborská.

Čítajte tiež:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM