JAB Samospráva

Veľký povolebný ROZHOVOR: Vyspovedali sme 6 nových tvári mestského parlamentu

V spišskonovoveskom zastupiteľstve nás bude v tomto volebnom období zastupovať 19 poslancov. A kým osem z nich mali svoje stoličky aj v predošlom mestskom parlamente, ľudia vo voľbách prejavili dôveru i kandidátom, ktorí v ňom nezasadali. Tých je 11 a my sme ich zopár vyspovedali.

Ilustračný obrázok k článku Veľký povolebný ROZHOVOR: Vyspovedali sme 6 nových tvári mestského parlamentu
Zdroj: Dnes24.sk

Do zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi si po voľbách zasadne aj jedenásť nových poslancov. Z nich sme šesť už aj vyspovedali. Boli sme zvedaví na to, či si už im zverenú zodpovednosť stihli uvedomiť, s akými pocitmi vstupujú do nového volebného obdobia, ako plánujú začať napĺňať svoj volebný program a či idú túto funkciu zastávať po prvýkrát.

1.Už ste si stihli uvedomiť, že ste vyhrali a že sa budete podieľať na chode nášho mesta?

Andrej Cpin: Uvedomujem si zodpovednosť, ktorú mám . Výsledok som prijal s potešením a vďakou za prejavenú dôveru. Prišiel čas „hrať“ za Spišskú. Moje volebné heslo „Za Spišskú hrať, mladým nahrávať.“

Daniela Antalová: Úspešná budem, keď dokážem, že politika sa dá robiť aj inak, ako to bežne vidíme. Nie strany, ale myšlienky sú dôležité. A to nielen pred médiami a v zastupiteľstve, ale i v každodennom živote.

Rastislav Javorský: Napriek tomu, že sú to už moje 4 komunálne voľby, si veľmi vážim každý hlas, ktorý som dostal. Nie je to o úspechu, je to o zodpovednosti voči tým ktorí ma volili, ale aj voči tým ktorí ma nevolili.

Mária Kaľavská: Áno, už som si to uvedomila – obzvlášť dnes dopoludnia na vlakovej stanici, keď som podržala dvere jednej pani, ktorú som nepoznala a ona mi povedala s úsmevom povedala „Ďakujem pani poslankyňa, mimochodom, držím vám palce, aj ja som vám dala svoj hlas.“

Ľubomír Vaic: Áno, uvedomujem si, že som sa do mestského zastupiteľstva dostal, za čo ešte raz ďakujem všetkým ľuďom, ktorí ma podporili. S tým, že sa chcem na chode nášho mesta podieľať som do volieb šiel a som rád, že je mi to umožnené.

Zuzana Záborská: Myslím, že toto uvedomenie už nastáva v čase rozhodnutia kandidovať a uchádzať sa o dôveru a hlas verejnosti. To je prvý predpoklad, ktorý musí byť jasný už vopred.

2. S akými pocitmi vstupujete do tohto štvorročného volebného obdobia?

Andrej Cpin: S pocitom pokory, zodpovednosti, podpory od ľudí, s pocitom, že aj mladí ľudia majú čo ponúknuť.

Daniela Antalová: S ambíciami presadiť, čo považujem ja i moje okolie za dôležité.

Rastislav Javorský: Mandát poslanca považujem za službu. Ja nechcem riadiť toto mesto, ja chcem slúžiť občanom tohto mesta.

Mária Kaľavská: Moje pocity sú pozitívne, idem do tohto s odhodlaním a samozrejme so zodpovedným postojom.

Ľubomír Vaic: Som plný očakávania. Vzhľadom na to, že som v tejto oblasti úplný nováčik, nemám úplnú predstavu o systéme práce v zastupiteľstve, ale verím, že sa rýchlo zorientujem a budem mestu čo najviac prospešný.

Zuzana Záborská: Nie je to len o pocitoch, ale hlavne o zodpovednosti zastupovať občana mesta a jeho záujmy, lebo o ňom je samospráva. Ale ak je otázka smerovaná k pocitom, tak je to iste odhodlanie meniť našu Spišskú Novú Ves k lepšiemu životu, ku kráse, k atraktivite. Nech sme naozaj metropolou Spiša a bránou do raja (Slovenského), keď si to všade v rámci marketingu píšeme.

3. Ako a čím chcete začať napĺňať svoj volebný program?

Andrej Cpin: Svedomitou prácou- počúvať, pomáhať, vytvárať, podporovať – praktickou podporou dobrých projektov prospešných pre Spišiakov

Daniela Antalová: Môj volebný program stojí na troch zásadných bodoch: urgentný príjem pre naše mesto, zriadenie denného stacionára pre seniorov a rozvoj pracovných príležitostí v meste. Sama sa budem usilovať rokovaniami s kompetentnými osobami a organizáciami presvedčiť ich o potrebe týchto zariadení pre obyvateľov nášho mesta. Vzhľadom na zloženie mestského zastupiteľstva veľmi dôležitú úlohu bude však i nájsť spoločnú reč so zástupcami Smeru. Verím v to.

Rastislav Javorský: Ja už dlhodobo sa snažím pomáhať komunite. To že som sa stal poslancom neznamená, že odnes budem pomáhať a pracovať pre občanov mesta. Len mi poskytne nové možnosti pomoci všetkým.

Mária Kaľavská: Keďže som v mestskom zastupiteľstve spoločne so straníckymi kolegami, rozdelíme si jednotlivé úlohy a postupne budeme na nich pracovať.

Ľubomír Vaic: Rád by som sa obklopil ľuďmi, s ktorými máme podobné ciele najmä v oblasti rozvoja športu. Mojím cieľom je čo najviac sprístupniť šport hlavne deťom, ale aj všetkým ostatným.

Zuzana Záborská: Môj zámer nezávislej poslankyne (nepáči sa mi volebný program, ten nech si pripravujú politické strany) je vyššia dynamika rozvoja. Je veľká škoda, až hriech, že mesto pred časom zlikvidovalo funkčný systém plánovania a realizácie plánov rozvoja mesta, ktoré ho posunuli k využívaniu zdrojov EÚ, čím sa mesto aj rado chváli. A ide nové obdobie šrukturálnych fondov 2014 – 2020, takže: ako sme pripravení ? Tomu chcem prispieť. Za ďalšie je vtiahnúť verejnosť do komunikácie a rozhodovania zastupiteľstva, komunikácia s neziskovým sektorom a zaviesť verejnú kontrolu plnenia „sľubov“ a využívania verejných zdrojov.

4. Ste prvýkrát v mestskom zastupiteľstve?

Andrej Cpin: Kandidoval som prvýkrát a som prvýkrát poslancom.

Daniela Antalová: Áno, po prvýkrát.

Rastislav Javorský: Nie, už mám skúsenosti s prácou v mestskom zastupiteľstve.

Mária Kaľavská: Áno, som prvýkrát poslankyňou mestského zastupiteľstva a teším sa na. budúcnosť s tým spojenú.

Ľubomír Vaic: Áno som.

Zuzana Záborská: Ako poslankyňa áno. Ale, ako manažér rozvoja mesta vo výkone samosprávy, teda na mestskom úrade cca spolu 10 rokov. Okrem toho pracujem veľmi aktívne pre samosprávu na Slovensku aj ako podnikateľka a to práve v oblasti vytvárania podmienok pre rozvojoj miest, obcí, regińov. Tú obrovskú nošu skúseností a poznania ponúkam nášmu mestu Spišská Nová Ves. Viete, medzi poslancami a úradníkmi je to viac o vzťahu vy poslanci, my úradníci, alebo opačne. Nedá sa povedať, že je to jeden kompatibilný celok. Mojou skúsenosťou „úradníka“, teda veľkou skúsenosťou z opačnej strany, chcem prispieť k vytváraniu celku volených i výkonných. Idealizmus? Skúsim to.

Foto. ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM