JAB Rôzne

Dar prírody na nezaplatenie neďaleko Spišskej: Ľudia si čapujú tekutý poklad! FOTO

Škoda nevyužiť dar z prírody a ešte keď je zadarmo. Reč je o tekutom poklade, ktorý nájdete v dedine v okrese Spišská Nová Ves. Bonusom pre návštevníkov je aj naozaj krásne prostredie.

Ilustračný obrázok k článku Dar prírody na nezaplatenie neďaleko Spišskej: Ľudia si čapujú tekutý poklad! FOTO
Zdroj: obec Slatvina

Osviežujúca odmena zadarmo a rovno z prírody. Aj toto sa dá zažiť v obci Slatvina. Náš okres totiž nie je len o Spišskej. Dôkazom toho je krásna príroda v okolitých dedinkách, ktorú radi na prechádzky využívame, aj keď by sme mohli ešte viac.

Známa aj za hranicami

Veď príjemných miest na oddych je naozaj dosť. A príroda nám okrem relaxačne pôsobiaceho prostredia núka aj všakovaké dary. Jeden z nich môžete nájsť len 25 kilometrov od nášho mesta v neveľkej dedine Slatvina. Na hornom konci obce vás čaká osviežujúci dar z prírody a navyše zadarmo. Nachádza sa tam totižto prameň, kde si môžu ľudia nabrať chutnú minerálnu vodu.

Prameň je zachytený v šachtovej studni, ktorá je umiestnená pod budovou. Ako nám prezradil starosta Vladislav Vrábel, prameň vyviera v budove, ktorá niekedy za čias socializmu slúžila ako miestny národný výbor. Predtým však slúžila ako plnička práve tejto minerálnej vody. V tých časoch podľa slov starostu dokázali vtedajší zamestnanci naplniť za 24 hodín 5000 fliaš. Slatvinská minerálna voda sa potom vyvážala aj za hranice Slovenska.

Nie len na pitie

Dodnes je však tento prameň využívaný nie iba obyvateľmi Slatviny, ale aj širokého okolia. „Ja si pamätám dokonca časy, keď pri tomto prameni stáli ľudia v radoch a zastavovali tu plné autobusy turistov, aby si nabrali vodu do fliaš. Dnes sú už ľudia pohodlnejší, radšej si kúpia minerálku v obchode,“ povedal starosta.

No sú aj takí, ktorí za vodou mieria pravidelne. Príkladom je aj Monika zo Spišskej Novej Vsi. „Vždy, keď mám cestu okolo, prídem si nabrať hneď niekoľko litrov aj do zásoby. Je veľmi príjemná a ja ju dokonca využívam okrem pitia aj do cesta na koláče,“ prezradila s tým, že takýto poklad z prírody by sme si mali vážiť a využívať jeho výhody.

Môže vás zaujímať:

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Spišskej, ktoré by mal poznať každý!

Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Spišskej, kde si prídete na svoje

Tekutý poklad v okrese Spišská: Ľudia si čapujú parádnu vodu
1
Galéria
Zdroj: Eva Šoltísová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM