JAB Samospráva

Zvládnuté, alebo nezvládnuté Spišské trhy? Náčelník: Je pravda, že po 22.00 sa to zvrhlo!

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva sa hodnotili aj tohtoročné Spišské trhy. Hlavne organizačná čas a zvládnutie trhov vyvolalo v miestnosti odozvy.

Ilustračný obrázok k článku Zvládnuté, alebo nezvládnuté Spišské trhy? Náčelník: Je pravda, že po 22.00 sa to zvrhlo!
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci otázok a interpelácií predniesol poslanec Addy Akram podnet týkajúci sa júlových Spišských trhov. „Chcel by som pochváliť kompetentných za celkovo dobre zvládnutie Spišských trhov a už teraz sa môžeme tešiť na okrúhle šesťdesiate usporiadanie nášho povestného a populárneho jarmoku na budúci rok“, začal poslanec svoju reč. „Avšak musím povedať, že som dostal dosť negatívnu spätnú väzbu od mnohých občanov, ktorí sa sťažovali na bezpečnostnú situáciu a výtržníctvo hlavne vo večerných hodinách,“ pokračoval poslanec.

Podľa slov Akrama, takéto sťažnosti sú každý rok, ale tento rok, podľa toho čo opísali jeho známy, to prekročilo hranicu toho, čo sa dá akceptovať v normálnej spoločnosti. „Je to akcia, populárna pre široký záber spoločnosti. Ale nemôžeme si dovoliť, aby určitá skupina neprispôsobivých nám tam robila bordel. Každý človek ma právo na zábavu. Ale nie na úkor iných,“ dodal.

Poslanec taktiež predniesol návrh riešenia, ako zvládnuť výtržníkov. „Nechcem, aby sme obmedzili prístup na trhy pre slušných ľudí. Stačí, aby sme na určité vstupné miesta na námestí dali strážnu službu, alebo mestskú políciu, ktorá by obmedzili vstup pre tých, ktorí prejavujú agresivitu, výtržníctvo, alebo pokročilé štádium opitosti. A keď sa predsa dostanú do priestorov trhov neprispôsobiví mali by fungovať nekompromisné zásahové kroky, ktoré by garantovali bezpečnosť pre ostatných, ktorí sa prišli na naše trhy zabávať bez strachu, aby sa stali obetou výtržníctva.“ doplnil Akram na záver.

Nový kamerový systém na námestí

Podľa slov náčelníka mestskej polície Michala Komaru sa spolu so štátnou políciou na trhy dôkladne pripravovali, ako každý rok. „Ani mestská a ani štátna polícia nezaznamenala nejaké zásadné zásahy. Evidovali sme niekoľko drobných krádeží a jeden úraz- zlomeninu ruky,“ povedal Komara. „Je pravda, že po 22.hodine sa to zvrhlo kvôli tomu, že tam boli ľudia čo tam nemali byť. Pravdepodobne dôjde k celej reorganizácií programu, aby sa to viac neopakovalo,“ doplnil náčelník.

Primátor mesta Ján Volný sa vyjadril, že na trhoch bolo nasadené enormné množstvo policajtov a trhy sa zvládli relatívne dobre. „Relatívne vravím preto, lebo stále sa dá ešte lepšie. Pomôže k tomu aj nový kamerový systém, ktorý pripravujeme,“ vyjadril sa Volný. Nový kamerový systém má pokryť celé námestie. Primátor navrhol aj ďalšie riešenie. „Nasadiť ešte väčšie množstvo policajtov, poprípade najať súkromnú službu,“ dodal primátor.

Aj viceprimátorka Lea Grečková si myslí, že trhy boli zvládnuté dobre vzhľadom na to, že je to akcia, ktorá sa koná v centre mesta, kde je problém ustrážiť všetkých. „Chcela by som pochváliť mestskú aj štátnu políciu za zvládnutie Spišských trhov. Myslím, že robia a robili maximum preto, aby to ustrážili. Vzhľadom na náročnosť trhov sa im to aj podarilo,“ uzavrela Grečková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM