Aktualizované Samospráva

Zrušia v Spišskej MŠ na Ulici S. Tomášika? Reakcie radnice aj petičného výboru!

Pod petíciu proti zrušeniu MŠ na Ulici S. Tomášika sa podpísalo už vyše 1600 ľudí, uviedol to predseda petičného výboru Roman Garaj.

Ilustračný obrázok k článku Zrušia v Spišskej MŠ na Ulici S. Tomášika? Reakcie radnice aj petičného výboru!
Zdroj: TASR

Garaj zároveň označil vyjadrenia a analýzy radnice uverejnené v tlačovej správe ako nepravdivé. „Spracovali sme na základe podkladov z mesta vlastnú analýzu, kde sme ukázali, že to, čo oni tvrdia, nie je pravda. Túto analýzu sme poslali spolu s otvoreným listom aj poslancom, ktorí budú o zrušení škôlky rozhodovať na mestskom zastupiteľstve 18. apríla,“ povedal.

Čo tvrdí radnica?

Radnica tvrdí, že na umiestnenie detí z tejto škôlky bude dostatok miesta aj v iných zariadeniach. „Budúci školský rok evidujeme 1047 potenciálnych škôlkarov vo veku od 2,5 roka. Ak by sme umiestnili v našich materských školách všetky tieto deti, aj v prípade zrušenia MŠ na Ulici S. Tomášika budeme ešte disponovať voľnými kapacitami,“ uviedla riaditeľka Správy školských zariadení v Spišskej Novej Vsi Markéta Ďuríková.

Zároveň dodala, že MŠ na Ulici S. Tomášika je jednou zo 14 v zriaďova­teľskej pôsobnosti mesta. V roku 2011 v nej samospráva vytvorila špeciálnu triedu pre deti so zmiešaným postihnutím. Ukázalo sa, že najviac treba riešiť deti s autizmom a tie nemajú byť miešané s inými postihnutiami, v školskom roku 2012/2013 sa preto pre ne vytvorila samostatná trieda. „V tomto školskom roku sú tam dve deti s takouto poruchou, pričom jedno je z inej obce, napriek tomu, že trieda sa má zriadiť najmenej pre štyri deti. Obidve pritom od budúceho školského roka nastúpia do základnej školy,“ doplnila Ďuríková.

Samospráva podľa nej zatiaľ nemá vedomosť o tom, či v ďalšom školskom roku budú mať zapísané do tejto triedy nové deti. MŠ má ďalšie dve učebne so zdravými deťmi, kde integruje jedno dieťa s postihnutím pohybového ústrojenstva a jedno s Downovým syndrómom. „Je dôležité zdôrazniť, že i v ostatných materských školách v meste sú integrované deti s telesným postihnutím. Pre postihnutie pohybového aparátu sú vybrané tri škôlky, do ktorých je bezbariérový prístup,“ konštatovala Ďuríková s tým, že v prípade potreby špeciálnej triedy pre deti s autizmom je mesto pripravené vytvoriť podmienky v inej MŠ.

Garaj: Výsledky sú skreslené

Podľa Garaja chce mesto zrušiť škôlku z dôvodu jej neefektívnosti, tvrdí však, že posudzovanie na základe ekonomických ukazovateľov na jedného žiaka v tomto prípade nie je objektívne.

„Špeciálna trieda pre autistické detičky nemôže dosiahnuť takú kapacitu ako triedy so zdravými deťmi. Preto výsledky takejto analýzy sú skreslené. Nehovoriac o tom, že do našej škôlky sa dlhodobo neinvestovalo a ako jedna z posledných nie je zateplená,“ povedal Garaj a zároveň dodal, že MŠ na Ulici S. Tomášika objektívne nie je v ekonomických ukazovateľoch najhoršia spomedzi predškolských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Doplnil, že vo svojej analýze preto navrhujú napríklad zrušiť MŠ na Komenského ulici, čím by došlo k úspore finančných prostriedkov a zároveň k optimalizácii predškolských zariadení na sídlisku Mier. Podľa petičného výboru druhou alternatívou je ponechať v meste všetky škôlky a zabezpečiť ich lepšie financovanie. „Akékoľvek rušenie škôlky na území mesta považujeme za krajné a prioritne navrhujeme zachovať všetky predškolské zariadenia v Spišskej Novej Vsi,“ zdôraznil Garaj.

Okrem toho petičný výbor vyzval mesto, aby zverejnenú tlačovú správu opravilo, pretože podľa petičného výboru je v nej viacero zavádzajúcich a nepravdivých informácií. „Napríklad zákon uvádza, že pre deti s autizmom má byť trieda pre maximálne štyri deti, teda nie minimálne, ako uvádza mesto. V MŠ na Tomášikovej ulici pôsobí iba jeden špeciálny pedagóg bez asistenta, preto je kapacita triedy obmedzená na dvoch žiakov, aby bol zabezpečený individuálny prístup k týmto deťom v rozsahu, aký si zaslúžia,“ uviedol Garaj.

V súčasnosti navštevuje MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta viac ako tisícka detí, pričom celková kapacita všetkých zariadení je takmer 1230. Primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik uviedol, že zrušenie MŠ na Ulici S. Tomášika je zatiaľ v štádiu diskusie a v prípade, že sa tak udeje, mesto celý výchovno-vzdelávací proces všetkých detí vrátane pedagógov presunie do iného zariadenia. „Sme ochotní rodičom vyjsť maximálne v ústrety pri výbere ktorejkoľvek škôlky a taktiež i v prípade požiadavky presunu celého kolektívu,“ uzavrel Bečarik.

Viete, že nedávno sa v Spišskej konal jarný festival v podaní študentov z osemročného gymnázia? Zábery z neho nájdete v priloženej galérii.

V OBRAZOCH: Gymnazisti z Javorky pripravili ďalší ročník jarného festivalu
32
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM