JAB Rôzne

Zoznámte sa s nimi na FOTKÁCH: 3 zaujímavé domy smútku v Spišskonovoveskom okrese

Domom smútku sa viacerí z nás radšej vyhýbajú. Ak ich už navštívime, tak väčšinou s hrčou v krku a slzami v očiach. Napriek tomu i tieto budovy môžu pôsobiť dôstojne. Aj náš okres sa môže viacerými pochváliť, my sme vybrali tri z nich, ktoré sú podľa nás najzaujímavejšie.

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s nimi na FOTKÁCH: 3 zaujímavé domy smútku v Spišskonovoveskom okrese
Zdroj: Dnes24.sk

Dom smútku v Smižanoch

Dom smútku v Smižanoch bol postavený okolo roku 1973. Patril medzi prvé v celom okrese. Je v plnej správe obce a poriadnou rekonštrukciou prešiel v roku 2004. Od tohto času sa v dome smútku konajú posledné rozlúčky s obyvateľmi obce. V obradnej miestnosti pre približne 100 ľudí je umiestnený katafalk a obradný stôl. K vybaveniu patrí miestnosť s chladiacim boxom.

Zaujímavosťou je celková stavba domu smútku. Okrem toho, že na ňom môžete nájsť takmer dvadsiatku okien, na modernej betónovej stavbe sa nachádza drevená konštrukcia, v ktorej by mal byť v budúcnosti umiestnený zvon.

Dom smútku v Rudňanoch

Viac ako štyri tisícky obyvateľov, päť cintorínov a jeden dom smútku má niekdajšia slávna banícka obec Rudňany. Dom smútku tam bol postavený v roku 1994 s kapacitou 100 až 150 ľudí. Na mieste sa konajú katolícke pohreby spolu s omšou, keďže dom smútku a kostol delí značná vzdialenosť. V obradnej miestnosti sa nachádza katafalk a oltárik.

Keďže sa dom smútku nachádza v kopci, jednou zo zaujímavostí je etážovité sedenie, ktoré sa tak často nevidí. Steny obradnej miestnosti zdobia aj dve umelecké diela: obraz anjelov od J.Čajku a päťdielne umelecké delo s rozmermi 8 krát 4 metre od Jaroslava Čecha. Na vonkajšej stene domu smútku sa nachádza Pamätník obetiam banských nešťastí v Rudnianskych baniach.

Dom smútku v Spišskej Novej Vsi

Dom smútku v Spišskej Novej Vsi bol postavený v roku 1973 a je v plnej správe mesta. V obradnej miestnosti pre približne 100 ľudí sa konajú cirkevné aj občianske posledné rozlúčky s občanmi mesta aj z okolia – v priemere je to 300 pohrebov ročne. Dom smútku je súčasťou starého cintorína.

Je plne vybavený. V dome smútku nachádza priestranná vstupná hala, obradná miestnosť s katafalkom, dve kóje, prípravné miestnosti pre kňaza aj pomocný personál, kancelária vedenia správy cintorína aj toalety. K vybaveniu patrí miestnosť s chladiacim boxom. Vnútri môžete nájsť impozantné umelecké dielo od Mikuláša Gajdoša.

V OBRAZOCH: Najzaujímavejšie domy smútku v Spišskonovoveskom okrese
12
Galéria
Ktorý z týchto domov smútku sa vám páči najviac? Dom smútku v Rudňanoch
Dom smútku v Smižanoch
Dom smútku v Spišskej Novej Vsi
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM