JAB Rôzne

Známa tvár zo Spišskej, ako ju bežne nepoznáte: Po svete cestuje ako Henry Ford!

V Spišskej Novej Vsi je jeho tvár dobre známa. No ak by ste na neho narazili za našimi hranicami, určite by ste ho nespoznali. Skôr by ste si mysleli, že ste práve stretli priekopníka automobilového priemyslu Henryho Forda :)

Ilustračný obrázok k článku Známa tvár zo Spišskej, ako ju bežne nepoznáte: Po svete cestuje ako Henry Ford!
Zdroj: Dnes24.sk

V takomto prevleku môžete v zahraničí stretnúť Albína Medúza. Toho v Spišskej Novej Vsi asi zvlášť netreba nikomu predstavovať. Jeho meno sa spája okrem Spišského divadla aj s rôznymi mestskými akciami, kde zabáva najmä tých najmenších. V súčasnosti však pôsobí aj ako živá socha v zoskupení Big Names.

Divadlá, filmy aj seriály

Hoci herec Albín Medúz nie je rodený Novovešťan, v Spišskom divadle pôsobí už od roku 1980. „Pôvodne som prišiel ako výpomoc na jednu-dve sezóny, nakoniec som zostal 36 rokov,“ hovorí s úsmevom rodák zo Želiezoviec.

Aj keď nemá herecké vzdelanie a v mladosti sa venoval herectvu len ako záľube, nakoniec sa mu toto povolanie stalo osudným. V Spišskom divadle má za sebou 103 premiér a presne 3520 divadelných predstavení. Počas svojej takmer polstoročnej kariéry, prešiel rôznymi divadelnými postavami. „Keď som bol mladší, hrával som princov, manželov, milencov aj šašov, teraz hrám v Hájnikovej žene starca. Zahral som si malé postavy, ale aj veľké roly, na ktoré som hrdý, ako napríklad postavu Merkucia v Rómeovi a Júlii,“ zdôveril sa Medúz.

Okrem dosiek, ktoré znamenajú svet, si však známy herec užil aj rôzne menšie filmové postavy v starších, ale aj súčasných filmoch či seriáloch. „Ako mladík som si zahral v Svákovi Raganovi, v dvanásťdielnom česko-slovenskom komediálnom seriáli Slovácko sa nesúdi aj v Ordinácii v ružovej záhrade, kde som hral bezdomovca," vymenoval. Zahral si však aj v súčasnom seriáli či rozprávke. Diváci ho mohli vidieť v jednej časti seriálu Horná Dolná ako arcibiskupa a aj počas vianočných sviatkov v novej v hranej rozprávke Sedem zhavranelých bratov.

Živé sochy mu učarovali

Najnovšie aktivita, ktorá mu však učarovala a prechádza s ňou pomaly celý svet, sú živé sochy. Stal sa súčasťou projektu dvoch rodákov zo Spišskej Novej Vsi, Radovana Michalova a Jaroslava Čecha, s názvom Big Names. Toto zoskupenie živých sôch skončilo v známej talentovej súťaži Česko Slovensko má talent na druhom mieste. „Premiéru so živými sochami sme mali v Istanbule, kde sme strávili 21 dní a ja som stvárnil sochu Henryho Forda. Neskôr sme boli v Hongkongu a Bahrajne. Medzičasom samozrejme v súťaži Česko –Slovensko má talent,“ prezradil dlhoročný herec a teraz aj predstaviteľ amerického vynálezcu a priekopníka automobilového priemyslu ako živej sochy.

A čo obnáša práca živej sochy? „Najskôr nalíčenie a oblečenie, ktoré sa už teraz zvládne za necelú polhodinku a potom stáť. Ale nie len to. Keďže sme živé sochy môžeme sa aj hýbať a fotiť sa s ľuďmi napríklad, ale nesmieme hovoriť. Po hodine máme krátku prestávku a pokračujeme ďalej. Možno sa to nezdá, ale nie je to až také jednoduché, ako to vyzerá,“ opisuje. „Výhodou tejto práce je však, že sa dostanete do rôznych častí sveta. Tento rok sa chystáme do Južnej Kórey a na rôzne festivaly, ktoré budú prebiehať v Petrohrade, Konade či Poľsku,“ uzavrel Albín Medúz.

Fotky Albína Medúza a jeho kolegov v zoskupení Big Names si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Môže vás zaujímať:

Dlhoročný herec Spišského divadla súčasťou Big Names
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM