Rôzne

Známa škola v Spišskej: Modernizuje svoje ďalšie priestory

Z bývalých dielní na známej spišskonovoveskej škole vzniknú nové moderné učebne. Tu sú podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Známa škola v Spišskej: Modernizuje svoje ďalšie priestory
10
Galéria
Zdroj: TASR

Technická akadémia v Spišskej Novej Vsi v súčasnosti prerába bývalé dielne na nové moderné učebne. Škola totiž vlani získala grant z fondov Európskej únie vo výške viac ako pol milióna eur. Riaditeľ Ladislav Ruttkay uviedol, že zmyslom projektu je podpora praktického vzdelávania.

„Tento grant vypísalo ministerstvo pôdohospodárstva, celkový náklad je na úrovni 577 000 eur, vrátane päťpercentnej spoluúčasti nášho zriaďovateľa, ktorým je Košický samosprávny kraj," ozrejmil Ruttkay a dodal, že dotáciu použijú na nákup nových technológií, ktoré sú veľmi drahé.

Aj nové laboratórium

Pôjde o klasické obrábacie stroje, CNC stroje a prístroje a zariadenia pre metrológiu – kontrolu a merania, a tiež zariadenia pre robotiku, ktoré sa učia žiaci programovať pre výrobu. „Ďalej okrem toho pribudne nové laboratórium pre vyučovanie v oblasti elektroniky a učebňa pre vzdelávanie elektroniky a elektrotechniky. Grant použijeme len na nákup technológií. V súčasnosti prerábame časť priestorov v našom centre odborného vzdelávania, aby sme do nich mohli tieto stroje následne umiestniť. Na tú stavebnú časť nám tiež prispel náš zriaďovateľ," doplnil Ruttkay.

Predpokladá, že práce na obnove troch starých dielní by mohli byť ukončené ešte v tomto roku. Zároveň už prebieha verejné obstarávanie na nákup samotných technológií a od nového školského roka by sa tak žiaci mohli vzdelávať na nových strojoch. Jednu z učební prispôsobia na klasické obrábanie, v nej budú umiestnené nové obrábacie stroje – sústruhy a takzvané frézovačky. „Druhá má byť orientovaná na robotiku, takže tam umiestnime modulárny výrobný systém – programovateľnú výrobnú linku aj robotické zariadenia," konkretizoval riaditeľ. Tretia z učební bude zameraná na informačné technológie.

Špičková technológia

Podľa riaditeľa vďaka novým priestorom a technike vyučovanie nadobudne iný charakter. „Myslím si, že pre každú odbornú školu sú dôležité tri veci – kvalitný študijný program, učitelia, ktorí dokážu technológie ovládať a tretia vec sú samotné technológie. Vďaka tejto dotácii budeme môcť študentom ukázať, že napr. strojárstvo sa realizuje na úrovni modernej výroby, že nepracujú na zamastených strojoch, ale so špičkovou technológiou, ktorá je čistotou na úrovni nemocníc. V oblasti klasického obrábania strojov sme tu mali stroje staré aj 50 rokov a to sa teraz zmení. Žiakov tak môžeme viac motivovať na tento druh štúdia," upozornil riaditeľ Technickej akadémie, ktorú v súčasnosti navštevuje viac ako päť stoviek žiakov z celého regiónu.

Konštatoval, že v tejto oblasti sú na Slovensku veľké rezervy a do odborného vzdelávania sa za posledné roky neinvestovalo dosť. Tým pádom sa aj záujem o takýto druh štúdia postupne znižoval. „Teraz ideme hovoriť o duálnom vzdelávaní, ale ja si myslím, že keby sa to v minulosti riešilo trochu inak, tak by sme teraz duálne vzdelávanie nemuseli brať len ako nejakú záchranu odborného vzdelávania," uzavrel Ruttkay.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

V OBRAZOCH: Fotoreportáž z Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM