Miroslav Pomajdík Správy

Známa pamiatka mesta už žije novým životom: Kávička pod stropom zo 16. storočia

Spišskonovoveský „richtár“ Ján Volný 22. mája odobril podávanie kávy, piva, vína, pálenky a pekárskych výrobkov v novej mestskej kaviarni Richtárov dvor, ktorá bola následne slávnostne otvorená.

Ilustračný obrázok k článku Známa pamiatka mesta už žije novým životom: Kávička pod stropom zo 16. storočia
Zdroj: Dnes24.sk

Nová kaviareň sa nachádza v centre mesta na Letnej ulici vo vynovených priestoroch bývalého kníhkupectva. „Nemali sme predstavu, aký to bude výsledok, keď sa pustíme do rekonštrukcie takéhoto priestoru. Samozrejme, postupné práce, ktoré sme tu vykonali, nám to odhaľovali. Majstri a umelci z neho dokázali vytiahnuť detail, ktorý tu je na každom kroku cítiť,“ informoval v tejto súvislosti jeden z prevádzkovateľov Marcel Franko.

Ako nás informovala Edita Sýkorová z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi, keďže uvedený historický objekt je národnou kultúrnou pamiatkou, pri rekonštrukčných prácach sa majitelia kaviarne snažili zachovať všetko, čo sa dalo. Vo vstupnej miestnosti tak napríklad púta pozornosť pôvodný strop zo 16. storočia. S historickými priestormi kaviarne korešponduje aj jej vybavenie a rovnako tiež samotný názov. „Richtárov dvor má byť hospodárstvo, keďže tento dom je národnou kultúrnou pamiatkou a má ešte ďalšie priestory, ktoré by sme chceli v ďalších etapách sprístupňovať mešťanom,“ uviedol ďalej M. Franko.

Keďže má ísť o tradičné miesto, aj jej slávnostné otvorenie prebiehalo v duchu tradícií. „Ako bolo v minulosti zvykom spišskonovoveský „richtár“ Ján Volný tu v rámci otvorenia odobril podávanie kávy, piva, vína, pálenky a pekárskych výrobkov aj s doprovodom gardy v podaní členov Skupiny historického šermu Jago. Majiteľom kaviarne priniesol aj dar – zmenšeninu pamätníka Pocta Majstrovi Konrádovi so želaním, aby bola nielen miestom, ktoré zbližuje, ale aj miestom, kde si môžu ľudia niečo zaželať,” uzavrela Edita Sýkorová.

Foto: Edita Sýkorová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM