Rôzne

Žiaci zo ZŠ Hutnícka si pomaľovali lavice: Vzniklo 12 originálnych graffiti malieb

Okúsiť moderné výtvarné umenie a subkultúru graffiti a street-art mohli nedávno žiaci na ZŠ Hutnícka v Spišskej. Priamo v škole vytvorili originálne diela.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci zo ZŠ Hutnícka si pomaľovali lavice: Vzniklo 12 originálnych graffiti malieb
10
Galéria
Zdroj: Spišské osvetové stredisko

Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, zorganizovalo od februára do októbra tohto roka 6 workshopov pre žiakov základných škôl v okrese Gelnica a Spišská Nová Ves. Ako pre Spišskú 24 povedal autor a koordinátor projektu Martin Hlavatý, ich cieľom bolo priblížiť žiakom moderné výtvarné umenie a subkultúru graffiti a street-art.

Stretnutia sa uskutočnili pod vedením odborného lektora a graffiti umelca Štefana Viru ako aj autora projektu. Študenti sa podľa slov M. Hlavatého oboznámili o graffiti a street-art projektoch – Solúnski bratia, Graffiti Folk jam, Graffiti Margecany jam, Graffiti Margitfalva a ZŠ Graffiti GL, ktoré realizovalo Spišské osvetové stredisko.

Vlastné graffiti

Súčasťou workshopov bola aj prednáška o vzniku a histórii tohto fenoménu v súčasnej spoločnosti. V rámci tejto prednášky sa plynule prešlo na praktické zadania, a to tvorbu vlastného podpisu, takzvaného tagu a neskôr aj tvorbu vlastnej graffiti maľby, či už písmen, alebo niečoho viac ilustratívneho, ako napríklad nejaký jednoduchý charakter.

„Priebeh bol vždy prispôsobený možnostiam školy a vyskúšali sme viacero variant podkladov, na ktoré žiaci skúšali svoje skeče. Maľovali sa školské lavice, niekde sa použili kartónové makety vagónov a niekde sa maľovalo priamo v exteriéri steny budovy," vymenoval Hlavatý.

Ako doplnil, pomyselné uzavretie školského roka prebehlo na ZŠ v Smolníku, kde sa za pomoci vybraných talentov spomedzi žiakov zrealizoval kompletný graffiti mural a výsledok veľmi milo a pozitívne prekvapil nielen žiakov a pedagógov, ale i obyvateľov obce. Produkcia voľného graffiti jamu dopadla na úrovni a Smolník má prvú celoročnú legálnu graffiti galériu v histórii obce.

Aj ZŠ Hutnícka

Výborná spolupráca a vynikajúci výsledok sa podaril podľa jeho slov aj na ostatnom workshope na ZŠ Hutnícka v Spišskej Novej Vsi, kde vybraní žiaci 8. a 9. ročníka v rámci praktickej časti pomaľovali svoje školské lavice. Vzniklo tak 12 originálnych graffiti malieb na atypickom „plátne“.

„Workshop Graffiti v lavici bol pre žiakov podnetný a veľmi ich zaujal. Poskytol im priestor na sebarealizáciu, možnosť tvoriť a využiť tak svoju kreativitu. Touto aktivitou sa mali možnosť presvedčiť, že graffiti nie sú bezduché čmáranice, ale je v tom aj kus umenia, ktorým možno priestor dotvoriť. Ako pedagóg oceňujem, že k nám zavítalo umenie a učebňa výtvarnej výchovy sa premenila na tvorivú dielňu s nezmazateľnou umeleckou stopou," zhodnotila výtvarníčka a pani učiteľka Mária Čechová zo ZŠ Hutnícka v Spišskej Novej Vsi.

Tieto graffiti workshopy sú prvou lastovičkou v šírení osvety a povedomia o tomto umení a subkultúre v okresoch Gelnica a Spišská Nová Ves. „Podarilo sa nám osloviť mladých ľudí a svojím spôsobom ich aj nasmerovať na cestu vlastnej tvorby a kreativity," uzavrel Hlavatý s tým, že v tomto školskom roku plánuje Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi vo workshopoch pokračovať a zamerať sa na organizáciu viacerých voľných či tematických graffiti jamov či na vytvorenie celoročných graffiti galérií v spolupráci so žiakmi základných škôl v spomínaných okresoch.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Žiaci základnej školy v Spišskej si vyskúšali graffity maľby
10
Galéria
Zdroj: Spišské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM