Miroslav Pomajdík Správy

Žiaci budú odstraňovať invázne rastliny, zveľaďovať kaplnku, či átrium: Na projekty dostali 9 000 eur

Spoločnosť Embraco dnes obdarovala základné a materské školy, ktoré sa zapojili do šiesteho ročníka grantového programu Cena Embraco za ekológiu. Sumu 9 000 eur si rozdelili štyri základné a štyri materské školy z okresu Spišská Nová Ves.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci budú odstraňovať invázne rastliny, zveľaďovať kaplnku, či átrium: Na projekty dostali 9 000 eur
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavnou témou tohto ročníka sú myšlienky dobrovoľníctva. Materské školy sa mali zamerať na spolunažívanie detí s prírodou. Hodnotiacu komisiu tvorili zástupcovia eko-združenia Sosna, či Národného parku Slovenský.

Ako nás informovala líderka oddelenia Brandingu, komunikácie a spoločenskej zodpovednosti Embraca Gabriela Vlková, najvyššie hodnotený projekt „Ekoremeselníci“ Základnej školy na Levočskej ulici v Spišskej Novej Vsi sa vydá po stopách tradičného ekopoľnohospo­dárstva, včelárstva či mydliarstva a ZŠ Hutnícka sa zameria na zmapovanie a odstránenie invazívnych rastlín na Sídlisku Západ 1, kde spôsobujú vysoký výskyt alergií u detí.

Ako ďalej doplnila, ZŠ Spišské Vlachy sa podujala zveľadiť zanedbaný židovský cintorín vo svojom mestečku, pričom chce žiakom priblížiť aj pohnutú históriu tohto etnika na Spiši. Špeciálne ocenenie za dobrovoľnícku stránku svojej aktivity získala ZŠ sv. Cyrila a Metoda, ktorá sa sústredí sa na opravu kaplnky sv. Anny na okraji Spišskej Novej Vsi.

„Vybrali sme projekty, ktoré okrem neošúchanej myšlienky zapojili do realizácie čo najviac partnerov a ponúkli reálne zostavený rozpočet,” hodnotí Gabriela Vlková.

Z projektov štyroch materských škôl oslovila komisiu napríklad rekonštrukcia átria na Stolárskej ulici, či vybudovanie náučného chodníka na Slovenskej, kde budú deti poznávať vtáky, hmyz a rastliny. Podporu však získali i zvyšné dve, na Hanulovej a Tomášikovej ulici. „Za šesť rokov podporilo Embraco environmentálne projekty škôl z domovského okresu sumou približne 40 000 eur,“ uzavrela Vlková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM