Marcel Mojžiš Rôzne

Zemetrasenie na vlastnej koži: Vyzeralo to ako pri výbuchu!

Zažili niečo mimoriadne! Tatry pred polnocou zasiahlo zemetrasenie. Epicentrum podľa expertov bolo pri Vernári a prírodný úkaz dosiahol magnitúdu 2,7. Trasenie zeme na vlastnej koži pocítili za tmy viacerí obyvatelia. Niektorí z nich si dokonca mysle

Majú za sebou naozaj extra noc. Pod Tatrami sa za tmy 25 minút pred dvanástou triasla zem. Prírodný úkaz mal epicentrum pri obci Vernár. Zemetrasenie podľa vedúcej oddelenia seizmológie GÚ SAV Miriam Kristekovej však pocítili aj obyvatelia okolitých dedín a miest.

Dunenie a nárazy[/size][/co­lor]

To však nebolo všetko. Zem sa zatriasla navyše aj o pár hodín neskôr. Niekoľko minút pred šiestou hodinou ráno došlo k slabému otrasu. Že sa čosi deje si všimli ráno, ale predovšetkým v noci viacerí obyvatelia obcí v okrese Poprad. „Pocítil som slabé dunenie a dva nárazy na náš dom. Akoby silný vietor zabuchol všetky okná naraz. Vyšiel som vonku, ale tam žiaden vietor nefúkal. Bol to taký divný, skľučujúci pocit,“ povedal o zemetrasení Peter, ktorý bol v tom čase na druhom poschodí v rodinnom dome.

Mnohých v tých chvíľach ani nenapadlo, že ide o zemetrasenie. „Myslel som, že niekomu vybuchlo na parkovisku auto a tlaková vlna nám zakývala s domom,“ reagoval prekvapene Marián z Popradu. Na vlastnej koži vyčíňanie prírody pocítila aj Veličanka Anna. „Pohol sa celý dom, bolo počuť praskanie strechy. Najskôr som myslela, že okolo preletela stíhačka nadzvukovou rýchlosťou, ale bolo to také iné,“ povedala Anna.

Nadával na stíhačku[/size][/co­lor]

Na letcov hromžili aj niektorí obyvatelia Popradu. To čo sa dialo, im totiž najviac pripomínalo zvuk stíhačiek. „Ja som nadával na Mig 29. Som si myslel, že už musia lietať a robiť rachot aj v noci. To, že bolo zemetrasenie som sa dozvedel až od vás,“ dodal Popradčan Vlado.

[size=15][color=#ff0000]­Informácie z tlačovej konferencie SAV nájdete [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.135336_V-Geofyzikalnom-ustave-maju-uz-vyse-510-hlaseni-o-zemetraseniach-pri-Poprade-]TU![/link] Viac o tom, čo sa všetko v Poprade a okolí v noci dialo, ako aj ďalšie informácie o zemetrasení si [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.135264_Po­prad-zasiahlo-zemetrasenie:-Epicentrum-pri-Vernari!]pozrite TU![/link]Chro­nológiu zemetrasení na Slovensku si môžete pozrieť [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.135330_Vy­berova-chronologia-zemetraseni-na-Slovensku]TU![/lin­k][/color][/si­ze]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM