Správy

Spišskonovoveská nemocnica zriadila mobilné odberové miesto: Ako funguje?

Pred spišskonovoveskou nemocnicou je od utorka zriadené mobilné odberové miesto na testovanie pacientov na nový koronavírus.

Ilustračný obrázok k článku Spišskonovoveská nemocnica zriadila mobilné odberové miesto: Ako funguje?
Zdroj: TASR

Testovanie bude zatiaľ prebiehať v režime dvakrát týždenne, a to v utorky a štvrtky od 7.00 do 11.00 h s možnosťou rozšírenia odberových hodín podľa dopytu. Informovala o tom Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete Svet zdravia.

Ošetrujúci lekár pacienta, prípadne pacient sám môže požiadať o vyšetrenie formou elektronického formulára na webe www.korona.gov.sk. Na základe uvedených údajov vo formulári je žiadosť posúdená pracovníkom Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) a pacientovi vygenerovaný identifikátor COVID-19-Pass. Následne je pacient objednaný na odber na konkrétne mobilné odberové miesto s presným určením času odberu. Informácia je mu doručená esemeskou, prípadne žiadateľa kontaktujú pracovníci call centra NCZI, ktorí s ním dohodnú ďalší postup,“ vysvetľuje riaditeľka Nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves Renáta Šuláková.

Podotýka, že v súčasnosti budú v rámci mobilného odberového miesta odobraté vzorky len pacientovi s platným COVID-19-Passom a prideleným termínom a miestom odberu. Rozhodnutie o odbere, mieste a času nie je v právomoci nemocnice, tá odber iba realizuje. Podľa Fedákovej vzorky následne spracováva laboratórium Úradu verejného zdravotníctva SR a pacienta informujú prostredníctvom esemesky alebo telefonicky z call centra NCZI.

Hovorkyňa dopĺňa, že mobilné odberové miesto sa nachádza v priestoroch za hospodárskou časťou nemocnice a je označené navigačnými tabuľami. Miesto je zvolené tak, aby bola zachovaná jednak intimita pacienta pri samotnom odbere priamo z auta a tiež bezpečnosť premávky, personálu i samotného pacienta.

Takto to vyzerá v žiarskej nemocnici

FOTO: Pandemický režim v žiarskej nemocnici
6
Galéria
Zdroj: Svet zdravia
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM