JAB Rôzne

Zaujímavé podujatie na skok od Spišskej: Desiatky ľudí súťažili v ryžovaní zlata

Podujatie, ktoré sa často nevidí. Neďaleko Spišskej zlakopovia odštartovali svoju tohtoročnú sezónu. V ryžovaní zlata súťažili veľkí aj malí.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé podujatie na skok od Spišskej: Desiatky ľudí súťažili v ryžovaní zlata
30
Galéria

Príjemné počasie, súťažiaci z celého Slovenska a otvorenie sezóny Zlatokopov. V takomto duchu sa niesla uplynulá sobota v chatovej osade pod Tepličkou, kde prebiehala zaujímavá súťaž pod názvom Spišská Karbidka 2018.

V ryžovaní zlata súťažili aj ženy.
1
Galéria

Ako pre spravodajský portál Spišská 24 uviedol prezident slovenskej asociácie zlatokopov František Verbich, išlo o prvú regionálnu súťaž spojenú s otvorením zlatokopeckej sezóny, tzv. otváranie klajmov.

Súťažiaci z celého Slovenska

„Ide o ryžovanie zlata v športovej podobe, kedy súťažiaci dostanú 10 litrov piesku, do ktorého sú vložené maličké milimetrové kúsky zlata, ktoré musia v čo najkratšom čase nájsť – vyryžovať,“ ozrejmil princíp súťaže s tým, že súťaž prebieha v niekoľkých kategóriách. Počas slnečnej soboty si tak vyše 50 súťažiacich z celého Slovenska zmeralo sily v niekoľkých tipoch súťaží a v rôznych kategóriách.

Keďže bol v nedeľu Deň matiek, prebehla aj špeciálna súťaž pre matky. Tie sa pred súťažným ryžovaním museli najskôr zahrať na popolušky, a to tak, že triedili dva poháre strukovín. Počas dňa popri súťažiach prebiehala aj škola ryžovania v blízkom potoku, kde si mohli vyskúšať túto činnosť malí aj veľkí.

Zaujímavé hobby

Zaujímalo nás aj prečo a ako sa jednotliví súťažiaci dostali k takémuto hobby. „Zlato ryžujem od roku 1992, vtedy sme sa rozhodli s kamarátom, že to pôjdeme vyskúšať. Keď však zbadáte, zlato už vás to nepustí. Je to diabol,“ zasmial sa súťažiaci z Trenčína, ktorý bol vo svojich začiatkoch dokonca štvrtý na majstrovstvách sveta. „Zbohatnúť sa z toho nedá, ale je to parádne hobby,“ povedal ďalší súťažiaci z Košíc.

Medzi mladé zlatokopky patrí aj 17 ročná Lenka z Kremnice. „Ryžujem zlato od mala, lebo sa tomu venujú aj obaja moji rodičia. Toto hobby znamená pre mňa veľa. Robím to pre zábavu a celkovú atmosféru, ktorá je na týchto súťažiach,“ prezradila s tým, že trikrát po sebe bola prvá na majstrovstvách Slovenska a Česka.

Ako to v sobotu vyzeralo v chatovej osade pod Tepličkou si môžete pozrieť aj v našich galériách.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Zlatokopeckú sezónu odštartovali neďaleko Spišskej
30
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM