Viktória Botošová Správy

Zaujímavé novinky v novoveskej nemocnici: Detská návštevná miestnosť aj nový koncept recepcie

Na detskom oddelení spišskonovoveskej nemocnice pribudla nová návštevná miestnosť, kde sa budú môcť deti hrať aj učiť. Nové prostredie si pochvaľuje aj samotná nemocnica. Deti zabudnú na to že sú v nemocnici, prejde im rýchlejšie aj čas.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé novinky v novoveskej nemocnici: Detská návštevná miestnosť aj nový koncept recepcie
Zdroj: TASR

Na detskom oddelení spišskonovoveskej nemocnice pribudla nová návštevná miestnosť, kde sa budú môcť deti hrať aj učiť. Nové prostredie má výrazne zlepšiť detskú psychiku počas hospitalizácie. „Návštevné miestnosti ponúkajú množstvo podnetov, vďaka ktorým deti aspoň na chvíľku zabudnú na to, že sú v nemocnici a lepšie spolupracujú s lekármi,“ objasnila riaditeľka Občianskeho združenia Osmijanko Jana Pecsérke-Kubranská.

Práve toto združenie zriaďuje podobné miestnosti na detských oddeleniach v rámci celého Slovenska. Jednu takúto odovzdalo do užívania nedávno v Revúcej a po Spišskej Novej Vsi otvorí ďalšiu v Rimavskej Sobote. „Deťom v nemocnici čas plynie pomaly, chýbajú im blízki, ale aj kamaráti, s ktorými by sa rozptýlili a zahrali. Nápad vytvoriť pre deti v nemocnici miesto plné farieb, hračiek, kde by mohli svoj čas tráviť zmysluplne, vznikol už pred deviatimi rokmi,“ objasnila Pecsérke-Kubranská.

Všetko pre pohodu pacientov

Na Slovensku existuje už 34 takýchto miestností, okrem funkčného nábytku, sedacích vakov, hračiek a stanu sú ich súčasťou aj televízor či DVD prehrávač. „Koncept miestnosti prináša prvky liečivého prostredia a pomáha odstraňovať nemocničný stereotyp pre najmenších pacientov. Psychická pohoda výrazne prispieva a urýchľuje proces uzdravovania,“ upozornila primárka detského oddelenia spišskonovoveskej nemocnice Renáta Šuláková s tým, že miestnosť bude využívaná jednak pre návštevy rodičov, ako herňa a zároveň aj ako škola.

V Nemocnici Svet zdravia Spišská Nová Ves zároveň predstavili nový koncept recepcie, ktorá má slúžiť jednak pacientom, ale aj návštevníkom nemocnice ako miesto prvého kontaktu. „Naši zamestnanci sú pripravení v pracovných dňoch od 7.30 do 16. h poskytovať informácie o prevádzke nemocnice, rozsahu zdravotnej starostlivosti na jednotlivých oddeleniach a ambulanciách, nadštandardných službách či pomôcť pri riešení krízových situácií. Na recepcii bude súčasne možné realizovať všetky platby za nadštandardné výkony a iné služby,“ vymenoval riaditeľ nemocnice Anton Hanušin. V krátkom čase pacienti budú môcť na novej recepcii, ktorej výstavba stála nemocnicu cca 11 000 eur a trvala zhruba mesiac, objednávať sa aj na konkrétne vyšetrenia a na vybrané zdravotné úkony.

Cieľom bolo zlepšiť prístup k pacientom

„Hlavným cieľom tohto projektu bolo zlepšiť prístup k pacientom zo strany nemocnice. Vďaka novej recepcii naši pacienti už nebudú musieť v nemocnici blúdiť, pátrať po informáciách a chodiť od dverí k dverám,“ zdôraznil riaditeľ nemocnice.

Nová recepcia a čakacia miestnosť na detskom oddelení však nie sú jedinými tohtoročnými investíciami do skvalitnenia služieb pacientov. „Najväčším investičným projektom je vybudovanie nového urgentného príjmu a centralizovanej jednotky intenzívnej starostlivosti, ktoré by sa malo začať na jeseň tohto roka a k spusteniu by malo dôjsť na jar 2016,“ konkretizoval Hanušin s tým, že náklady na výstavbu sú na úrovni jedného milióna eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM