JAB Rôzne

Zaujímavé hobby Dominika zo Spišskej: Fascinujú ho vlaky a autobusy, FOTO

Záľuba, ktorá ho drží od útleho detstva. Novovešťan Dominik fotí a spoznáva rôzne vlaky či autobusy. O tomto netradičnom koníčku nám prezradil viac.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé hobby Dominika zo Spišskej: Fascinujú ho vlaky a autobusy, FOTO
11
Galéria
Zdroj: súk.archív D. Ľach

Dominik Ľach zo Spišskej Novej Vsi je vysokoškolský študent, ktorého, ako on sám hovorí, fascinuje doprava. Jeho hlavným záujmom sú autobusy a vlaky ako aj celkové dianie v doprave. Zaujímavé kúsky si samozrejme aj rád fotí. Ako vyzerá jeho koníček v praxi a kde všade sa vďaka nemu už dostal? Aj to nám prezradil v rozhovore.

Odkedy ste sa začali zaujímať o dopravu?

O dopravu, hlavne autobusy sa zaujímam už odmalička, rád som ich sledoval z okna paneláka, kde bývam. A keď sme mali niekde cestovať, bol to pre mňa taký malý sviatok, pretože sa mi vždy páčilo, ako to funguje. Keď som z novoveskej ZUŠ prestúpil do smižianskej, začal som autobusmi cestovať pravidelne. Postupne sa mi začali niektorí vodiči prihovárať, keď ma videli, ako sa so záujmom prizerám. A už to šlo.

K autobusom sa pridali aj vlaky?

Neskôr som sa stretol s jedným veľmi schopným a poctivým dispečerom a priatelia sme dodnes. Jemu vlastne vďačím za to, že ma „namočil“ do témy železničnej dopravy a keď prišiel od vlády sociálny balíček v podobe vlakov zadarmo, tak som to využil. Našiel som si priateľov z môjho odvetvia a čím som viac cestoval vlakmi krížom-krážom po Slovensku, tým viac som vedel, že tomuto sa chcem v živote venovať.

Ako vyzerá toto vaše hobby v praxi? Sadnete na vlak a idete, či si vyberáte konkrétne trasy a plánujete?

Záleží od situácie a od toho, s kým idem. Mám svoje obľúbené miesta a trate, ktorými sa vždy rad preveziem, ale taktiež rád spoznávam lokálne a menej známe trate na Slovensku. Väčšinou si vyslovene, že neplánujem, iba si pozriem časy odchodov a príchodov vlakov, aby som mal v hlave aspoň orientačný čas návratu.

Ako je to pri autobusoch?

V praxi fungujem tak, že sa chodím vozievať aj autobusmi. Potom cez prestoje medzi linkami sa zvyknem porozprávať so spriatelenými vodičmi, ktorých prídu pozrieť a porozprávať sa s nimi iní vodiči, čo stávajú naokolo a tak sa to rozlieza. Pozná ma v Spišskej veľmi veľa vodičov, a hlavne MHD. Prímestskú dopravu až tak nejazdievam, ale aj tam mám známych, dokonca aj môj krstný je vodič.

A ako vodiči na váš záujem reagujú?

Vo väčšine prípadov dosť pozitívne, sú radi že sa zaujímam, ide im potom čas rýchlejšie, porozprávajú mi hocijaké príhody, ktoré zažijú na svojich cestách.

Zaujímate sa aj o technickú časť daného dopravného prostriedku?

Áno, zaujímam sa o to, ako daný prostriedok funguje, čo ho poháňa, ako ho to poháňa, ako sa to ovláda, či je to náročné na údržbu alebo je to spoľahlivé a nízkonákladové. Tým si viem vlastne o prostriedku spraviť úsudok v hlave.

Kde najďalej ste boli s vlakom v rámci vášho hobby?

Vlakom som bol najďalej v nemeckých Drážďanoch. Ale mám pochodenú Prahu a to mnohokrát, je to moja srdcovka, tohto roku sa k tomu pridala aj Ostrava a Budapešť.

K vozeniu sa pravdepodobne pridali aj fotografie…

Samozrejme. Časom som si začal dopravu dokumentovať, boli to iba také, z terajšieho pohľadu, nepodarky, čo sa fotografií týka, ale mňa to napĺňalo. Potom som si začal uvedomovať, že by sa patrilo kúpiť nejaký lepší stroj, tak som si brigádami našetril na svoj prvý digitálny fotoaparát, ktorým vlastne fotím dodnes.

Ovplyvnilo vaše hobby aj výber vášho budúceho povolania?

Celý ten systém železničnej dopravy ma neskutočne zaujal a fascinoval, až som sa rozhodol, že pôjdem na Žilinskú univerzitu a zapísal som sa na fakultu PEDAS na odbor železničná doprava. S autobusmi som však neskončil. Práve naopak, získal som nové obzory. Ale tie mám teraz iba ako hobby. Železnice sú to čo chcem v živote robiť a čím sa chcem živiť. Som veľmi vďačný svojej chápavej rodine a priateľke za všetko. Veľmi ma v týchto veciach podporujú a že som viac mimo domu ako doma. Bez nich by som dnes nebol tam, kde som.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Novovešťan Dominik našiel záľubu vo vlakoch a autobusoch
11
Galéria
Zdroj: súk.archív D. Ľach
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM