JAB Rôzne

Zamerané na múzeum v Spišskej: 5 pokladov, ktoré v ňom môžete nájsť, FOTO

Vlastivedné múzeum v Spišskej sa môže pochváliť stovkami najrôznejších exponátov, ktoré stoja za videnie. Zamerali sme sa na päticu z jeho vzácností.

Ilustračný obrázok k článku Zamerané na múzeum v Spišskej: 5 pokladov, ktoré v ňom môžete nájsť, FOTO
10
Galéria

Vlastivedné múzeum v našom meste navštívil aspoň raz už snáď každý Novovešťan. Za jeho múrmi sa nachádzajú rôzne pozoruhodné exponáty. Návštevník sa vďaka nim môže aspoň symbolicky vydať na cestu časom. Vytiahli sme spomedzi nich presne 5 zaujímavostí.

Najstarší plán mesta

Veľmi cenným exponátom v novoveskom múzeu je bezpochyby plán mesta, ktorý pochádza z roku 1783. Ako nám priblížil historik z múzea Spiša Miroslav Števík, ide o najstaršie podrobné vyobrazenie Spišskej Novej Vsi. Zaujímavosťou podľa jeho slov je najmä to, že autorom bol Novovešťan, ktorý bol veľmi precízny, pretože aj práve na základe tohto plánu získali historici množstvo údajov, ako vyzeralo naše mesto v 18.storočí.

Pečatidlá

Medzi vzácne klenoty múzea patria aj pečatidlá, ktoré patrili novoveským cechom. Jedným z najvzácnejších je podľa slov historika pečatidlo zo 17. storočia, konkrétne z roku 1750, ktoré patrilo zámočníkom a remeslám podobného charakteru, ako boli, hodinári či puškári. Ako sme sa dozvedeli, aj cechy mali svoju agendu a svoje pečatidlá používali na rôzne dokumenty, korešpondenciu, či vydávanie listín tovarišom. Pečatidlá sa uchovávali zamknuté v drevenej truhlici.

Vyše 200-ročný obraz

Aj viac ako dvestoročný obraz je v múzeu veľkou vzácnosťou. Autorom je neznámy maliar, ktorý na ňom zachytil richtára Spišskej Novej Vsi Samuela Liedemanna v roku 1775. Ako nám historik prezradil, v múzeu sa nachádza jedinečná kolekcia 26 obrazov, na ktorých sú vyobrazení všetci richtári čo boli v Provincii XXVI miest, ako aj funkcionári, ktorí pôsobili v terajšom objekte múzea (v bývalej radnici).

Vzácny štít

O slávnom letohrádku Sans Souci sme neraz písali aj na našom portáli. V múzeu sa však nachádza jediný, a preto tak vzácny predmet, ktorý pripomína letohrádok, aký na Spiši v 18. storočí nemal obdobu. Ide o vzácny a jediný predmet, ktorý sa z celého areálu zachoval. Vrátane obnovenej kaplnky a kópie obelisku, ktoré sa nachádzajú na mieste pôvodného letohrádku. Pochádza z roku 1773 a bol podľa slov historika pravdepodobne umiestnený na priečelí brány do Sans souci, alebo na priečelí samotného letohrádku.

Odtlačok ryby

Jedným z najvzácnejších exponátov, ktorý sa nachádza v prírodovedeckej expozícii múzea, je Serranus budensis. Ide o otlačok ryby, o to viac hodnotný, že ide zatiaľ jediný nález fosílnej rybej fauny vo vnútrokarpatskom paleogéne. Nájdený bol na lokalite Hlinisko v Hornádskej kotline, ktorá sa nachádza 1,5 kilometra od mesta Spišská Nová Ves. Lokalita je bohatá na fosílie rýb. Našli sa tam aj zvyšky morských článkonožcov a mäkkýšov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: 5 pozoruhodných vzácností z múzea v Spišskej
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM