Rôzne

Základné školy v Spišskej prejdú modernizáciou: Investície za stotisíce eur

Viaceré základné školy v Spišskej Novej Vsi sa môžu tešiť na modernizáciu. Veď si pozrite, čo všetko je v pláne...

Ilustračný obrázok k článku Základné školy v Spišskej prejdú modernizáciou: Investície za stotisíce eur
Zdroj: Dnes24.sk

Vedúca oddelenia školstva Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi Dana Mrnková uviedla, že každoročne sa naše školy zveľaďujú, zvyšuje sa úroveň ich vybavenia, hygienický štandard a samozrejme, vždy je čo riešiť nielen počas prázdnin, ale aj počas školského roka.

„Po hydraulickom vyregulovaní systému vykurovania v štyroch základných školách (ZŠ Lipová, ZŠ Z. Nejedlého, ZŠ Komenského a ZŠ Hutnícka), ktoré prinieslo žiakom a zamestnancom vyšší tepelný komfort, nasleduje rekonštrukcia strechy Základnej školy na Levočskej ulici, ktorá si vyžiada investíciu vo výške 125 674 eur,“ doplnila s tým, že zriaďovateľ dofinancuje 55 674 eur.

5 úspešných projektov

Mesto uspelo podľa jej slov aj vo výzve vyhlásenej Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MpaRV SR) na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na budovanie a zlepšenie technického vybavenia jazykových učební, školských knižníc, odborných učební rôzneho druhu v základných školách. Spolu bolo v tejto výzve Spišskou podaných 6 projektov, uspeli sme v piatich z nich.

„V Košickom kraji bolo podaných 66 projektov, úspešných 23, z toho 5 má Spišská Nová Ves, čím sme sa zaradili na prvé miesto. Je to samozrejme aj zásluha vedenia škôl, ktoré spracovávali podklady pre vybavenie odborných učební,“ dodala Mrnková.

Základné školy na uliciach Lipová, Levočská, Z. Nejedlého, Ing. O. Kožucha a Hutnícka čaká realizácia nových odborných učební či modernizácia existujúcich v celkovej sume 320 405,92 eur, mesto spolufinancuje 16 000 eur.

Na čo sa môžu tešiť?

A na čo sa školy môžu tešiť? V Základnej škole na Lipovej ulici pribudne biologická/chemická učebňa a zmodernizuje sa knižnica. V ZŠ na Levočskej ulici sa zrekonštruuje a zmodernizuje odborná učebňa fyziky a zriadi sa nová učebňa informačno- komunikačných technológií.

Základné školy na ul. Z. Nejedlého a Ing. O. Kožucha sa budú môcť pochváliť novozriadenými polytechnickými učebňami a na poslednej spomínanej sa zrekonštruuje a zmodernizuje aj učebňa informačno-komunikačných technológií. Základná škola na Hutníckej ulici absolvuje rekonštrukciu a modernizáciu učební informačno- komunikačných technológií a chémie/biológie.

„To všetko by sa malo zrealizovať do konca tohto kalendárneho roka, ale práce na týchto projektoch sa rozbiehajú už v čase prázdnin, keďže všetky stavebné práce ako aj materiálno -technické vybavenie učební musia prejsť procesom verejného obstarávania,“ uzavrela vedúca oddelenia školstva.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM