Jaroslav Dodok Správy

Zakázať certifikáty ako náhradu maturity je absurdné

Tvrdí to Asociácia jazykových škôl SR. Ministerstvo školstva zmenu odôvodňuje tým, že certifikáty poskytujú rôzne inštitúcie, ktorých úroveň štát nemôže kontrolovať.

Ilustračný obrázok k článku Zakázať certifikáty ako náhradu maturity je absurdné
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Maturita vs. certifikát

Snaha zrušiť jazykové certifikáty ako náhradu maturity z cudzieho jazyka je krok späť, tvrdí Asociácia jazykových škôl SR. Kým doteraz nemuseli držitelia certifikátov maturovať z cudzieho jazyka, ministerstvo školstva im to chce „zatrhnúť“ novelou školského zákona.

„Myslieť si, že my, pre ktorých angličtina nie je materským jazykom, zostavíme lepšiu skúšku ako University of Cambridge alebo ktorékoľvek veľké testovacie centrum, ktoré sa tým zaoberá celosvetovo, je podľa mňa absurdné,“ povedala pre šéfka asociácie Klaudia Bednárová. Proti novele sa podľa nej bude spisovať hromadná pripomienka.

Jazykové certifikáty podľa nej vyžadujú aj zahraničné firmy, ktoré pôsobia na Slovensku, rovnako aj zahraničné univerzity. Naopak, slovenskú maturitu neuznávajú nikde, tvrdí. „Keď sa pozriete na slovenské maturitné testy, tak to je len zle odkopírovaná cambridgeská skúška. Sú tam tie isté typy cvičení, akurát sú tam chybné zadania a dvojsečné veci,“ domnieva sa Bednárová.

Rezortu školstva chýba kontrola

Ministerstvo školstva zmenu odôvodňuje tým, že certifikáty poskytujú rôzne inštitúcie, ktorých úroveň štát nemôže kontrolovať. „Rovnako nie je možné kontrolovať a preverovať úroveň priebehu a administrácie skúšky,“ tvrdí ministerstvo v dôvodovej správe. Okrem toho uznávanie certifikátov znižuje počty žiakov, ktorí vykonávajú v aktuálnom školskom roku maturitu, a štát tak nemôže porovnať výsledky žiakov v rámci ročníka. „Čo sa následne odráža v irelevantných číslach v štatistikách, najmä ak posielame takéto štatistiky do zahraničia za účelom celoeurópskych zistení,“ dôvodí rezort.

Riaditelia škôl, ktorí rozhodujú o uznávaní náhrady maturitnej skúšky z cudzieho jazyka, nie sú navyše podľa rezortu kompetentní porovnávať, či obsah skúšky na certifikáte odpovedá obsahu maturitnej skúšky.

Degradácia vzdelávacieho procesu

Prezident Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií SR Pavel Sadloň hovorí, že riaditelia sú za to, aby si žiaci robili certifikáty. Nepáči sa im však, že certifikáty slúžia ako náhrada maturity. „Degraduje to samotný vzdelávací proces,“ povedal Sadloň pre TASR. Argumentuje tiež tým, že kým maturita platí celý život, mnohé certifikáty sa vydávajú len na dva roky. „Neviem si predstaviť, čo budú študenti robiť, keď im skončí platnosť certifikátu,“ podčiarkol. Keďže sa za certifikáty platí, riaditelia považujú ich uznávanie namiesto maturity za nerovnosť podmienok pre žiakov.

V minulom školskom roku uznali náhradu maturitnej skúšky takmer 1400 žiakom, čo bolo asi 2,41 percenta maturantov z cudzieho jazyka. Presné údaje o počte tohtoročných maturantov, ktorí túto možnosť využili, zatiaľ ministerstvo nemá. „Údaj bude známy až po zaslaní celkových správ o výsledkoch maturitnej skúšky zo strany odborov školstva v júli,“ uviedol hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Aj keď vláda a poslanci NR SR zrušia možnosť nahradiť maturitu certifikátom, stredoškoláci by mali mať aj naďalej možnosť využiť namiesto maturity štátnicu zo štátnej jazykovej školy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM