Miroslav Pomajdík Správy

Začínajúcim učiteľom svitá nádej: Rezort školstva navrhuje zvyšovanie ich platov

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR navrhuje určiť prvý plat začínajúcemu učiteľovi v takej výške, ako v priemere dosahujú iní absolventi vysokých škôl, keď nastúpia do svojho prvého zamestnania. Uvádza sa to v návrhu správy o stave školstva, ktorý ministerstvo predložilo parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Začínajúcim učiteľom svitá nádej: Rezort školstva navrhuje zvyšovanie ich platov
Zdroj: TASR

Týmto opatrením chce rezort školstva zatraktívniť povolanie učiteľa a chce dosiahnuť, aby sa na učiteľské štúdium na vysokej škole hlásili tí najlepší absolventi stredných škôl. Ak sa chceme dostať na priemernú úroveň štátov OECD, musíme medziročne zvýšiť investície do regionálneho školstva v priemere o 140 miliónov eur.

Momentálny nástupný plat učiteľa s vysokoškolským vzdelaním sa pohybuje na úrovni 500 eur. „Postupnými krokmi chceme zvyšovať platy učiteľov tak, aby priemerný plat učiteľov s vysokoškolským vzdelaním dosiahol najmenej 75 percent priemerného platu ostatných povolaní, v ktorých sa vyžaduje vysokoškolské vzdelávanie," informuje ministerstvo vo svojom návrhu. Tieto opatrenia prichádzajú po najmohutnejšom štrajku učiteľov v histórii Slovenska, po ktorom vláda napokon prisľúbila zvýšiť tarifné platy o 5%. Učitelia však žiadali zvýšenie o 10%.

„Zvýšenie verejných prostriedkov do regionálneho školstva je v prvom rade nevyhnutné na riešenie nízkeho finančného ocenenia učiteľov. Treba si jednoznačne uvedomiť, že pokiaľ k nemu nepríde, zostanú plány na rozvoj a skvalitnenie školstva iba na papieri," konštatuje sa v správe.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM