JAB Rôzne

Z netopiera sa stal malý pacient: Filip vletel cez vetračku do rodinného domu, mal však šťastie!

V Spišskej Novej Vsi v správe Národného parku Slovenský raj sa nachádza chovná stanica, ktorá poskytuje pomoc a dočasný azyl pre voľne žijúce zvieratá. Jedným z pacientov je aj niekoľkocentimetrový netopier Filip.

Ilustračný obrázok k článku Z netopiera sa stal malý pacient: Filip vletel cez vetračku do rodinného domu, mal však šťastie!
Zdroj: Dnes24.sk

Keď vás niečo bolí, idete k lekárovi. Keď trápi niečo vaše domáce zvieratko, zájdete s ním na veterinu. Ale čo taký rys, sokol, ježko či netopier? Voľne žijúce chránené zvieratká majú tiež svoje miesto na ošetrenie a zotavenie. Zašli sme za zoologičkou Alenou Hájkovou, aby sme sa pozreli akých má v „nemocnici“ pacientov.

Po zotavení naspäť do prírody

„Momentálne máme jedného pacienta a tým je netopier. Zrejme sa prebudil v dôsledku oteplenia skôr, ako mal a vletel cez vetračku do rodinného domu v Levoči. Netopier je hmyzožravý cicavec a keďže by teraz potravu nenašiel bez našej pomoci by zahynul,“ vysvetľuje jeho terajšia chránenkyňa, ktorá ho pravidelne dokrmuje, aby na sa na jar v plnej sile mohol vrátiť naspäť do prírody. Meno Filip dostal pri našej návšteve.

Ako nám A. Hájková prezradila, ucháč svetlý je jeden zo vzácnejších druhov netopierov. Počas dňa mu pravidelne striekačkou podáva glukózovú vodu a múčne červy, ktoré si sama aj odchová priamo na stanici. Podľa jej slov netopiere sú chránené, veľmi užitočné a veľmi ohrozené živočíchy. „V prírode tí najslabší neprežijú, ale keďže máme priestor a možnosti našou snahou je zachrániť čo najviac chránených voľne žijúcich živočíchov,“ doplnila Hájková.

Ošetrenie nie je jednoduché

No nie len netopiere nachádzajú na tejto chovnej stanici svoje útočisko. „Mali sme tu v decembri sovu, ktorá potrebovala operáciu nohy. Často sa u nás ocitnú zvieratká zo zranenými krídlami či zasiahnuté elektrickým prúdom,“ dodáva zoologička s tým, že po ošetrení a rehabilitácii sú tieto zvieratká vypúšťané do tých oblastí, kde sa našli.

V zvieracej nemocnici sa ocitajú rôzne voľne žijúce živočíchy. ,,Mali sme tu okrem netopierov najmä dravce ako je sokol, výr, myšiak hôrny, ale aj mláďatá ježka, veveričky, kamzíkov či dokonca rysa,“ vymenovala Hájková. Ako však doplnila, záchrana a ošetrenie voľne žijúcich zvierat nie je jednoduchá a nie vždy to vyjde podľa ich predstáv.

24 hodinová pohotovosť

To, že to so záchranou voľne žijúcich chránených živočíchov myslia v správe parku Slovenského raja vážne, svedčí aj ich 24 hodinová pohotovosť.„Ľudia, ktorí nájdu zranené zviera v záhrade, alebo v lese môžu zavolať kedykoľvek na správu národného parku, alebo rovno na 112,“ uzavrela Andrea Hájková. Fotky netopiera Filipa nájdete v našej fotogalérii.

Netopier Filip sa po dokŕmení a zotavení vráti späť do prírody
9
Galéria
Foto: Jana Buvalová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM