JAB Rôzne

Z nápadu riaditeľky vznikla super akcia: Trieda sa zmenila na ambulanciu, učiteľka za premiéru žala potlesk

O najvzácnejšej tekutine sa detičky učili síce v priestoroch škôlky, ale priamo od odborníkov. Boli svedkami toho, ako krv darovali ich rodičia aj pani učiteľky.

Ilustračný obrázok k článku Z nápadu riaditeľky vznikla super akcia: Trieda sa zmenila na ambulanciu, učiteľka za premiéru žala potlesk
Zdroj: Dnes24.sk

Materská škola v Smižanoch s príznačným názvom Kvapôčka vznikla len 1.septembra tohto roku. O tom, že sa v škôlkach preberajú rôzne témy svedčí aj akcia, ktorej sme boli svedkami. „S deťmi sme preberali tému moje telo. Aby ho poznali nielen z von, ale aj z vnútra a keďže máme aj v názve škôlky kvapôčku tak som rozmýšľala, ako najviac priblížiť deťom tento čin pomoci iným prostredníctvom darovania krvi ,“ prezradila nám riaditeľka materskej školy Elena Tancošová.

Ihly sa báť netreba

Národná transfúzna mobilná služba z Popradu pozvanie prijala a tak sa jedna z tried na chvíľu zmenila na ambulanciu v netradičnom prostredí. Svoju spokojnosť riaditeľka škôlky neskrývala. „Pôvodne to bol len nevinný nápad ukázať deťom niečo čo dokáže pomôcť iným a zároveň z nich odbúrať strach a stres z lekárov a ihiel. Veľmi ma potešilo, že sa k nám pripojili aj rodičia, pani učiteľky aj známi, z ktorých mnohí sú prvodarcovia a takto spolu sme ukázali deťom , že sa netreba báť,“ povedala.

Podľa jej slov tejto akcii sa zúčastnilo viac než tridsať rodičov a keď všetko dobre dopadne uvažujú, že tento deň zmenia na tradíciu. „Sme radi, že sme mohli niekomu pomôcť a zároveň verím, že v škôlke nám vyrastajú noví darcovia tejto vzácnej a pre život tak dôležitej tekutiny,“ uzavrela Tancošová. My sme boli zvedaví aj na reakciu darcov a samotných detí.

Pravidelný darcovia aj nováčikovia

Ako prvý si sadol do kresla odvážny otecko dvoch detí ktoré navštevujú túto škôlku a aj školu v Smižanoch. Povzbudiť ho prišla aj jeho 6-ročná dcéra, ktorá ho držala za ruku. Ako nám prezradil krv prišiel darovať už piatykrát a prečo sa tak rozhodol? „Dúfam, že moja krv pomôže niekomu kto to potrebuje a chcem ukázať dcére, že sa toho nemusí báť,“ povedal otecko.

Do darcovského kresla si sadla aj pani učiteľka, ktorej nakoniec zatlieskala celá trieda. „Krv idem darovať prvýkrát a som rada, že môžem podporiť myšlienku pomoci iným ľuďom aj z takéhoto netradičného miesta za podpory mojich detičiek,“ vysvetlila pani učiteľka Katka. Okrem rodičov či učiteľov prišli darovať krv aj cezpoľní. „Krv idem darovať asi desiatykrát. Mal som to už na pláne a dozvedel som sa o tejto možnosti prísť do škôlky a darovať krv tak som si povedal prečo nie? V konečnom dôsledku sem to mám bližšie, ako do nemocnice,“ zdôveril sa pravidelný darca.

Aj z neďalekého sídliska Západ, ktoré je už súčasťou Spišskej Novej Vsi sme objavili pár darcov. Martin (20) nám prezradil, že je to už druhýkrát, čo sa rozhodol pre tento skutok. „Prvý raz som bol krv darovať v nemocnici. Teraz je to prostredie pre mňa oveľa príjemnejšie. Myslím si, že je to dobrá vec a keď môžem rád pomôžem,“ uzavrel Martin.

Reakciu detičiek si môžete pozrieť v našej videogalérii.

Podpora pani učiteľky detičkami z Mš Kvapôčka
1
Galéria
Darovanie krvi pred zrakmi našich najmenších
23
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM