Miroslav Pomajdík Šport

Vzkriesenie boxu v Spišskej: Do nášho mesta sa vrátil po štrnástich rokoch!

O boxe mohli Spišiaci počuť donedávna iba ak zo športových správ rôznych médií. To sa však mení. Po štrnástich rokoch sa tento šport pre „tvrdých“ chlapov vracia aj do nášho mesta. O tom, že box je šport aj pre ženy a ľudí s rôznou stavbou tela, vás oboznámi aj táto reportáž.

Ilustračný obrázok k článku Vzkriesenie boxu v Spišskej: Do nášho mesta sa vrátil po štrnástich rokoch!
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Za obnovením boxu v Spišskej stojí tréner Miroslav Čuj, bývalý aktívny boxer, ktorý prežil 8 rokov boxerskej kariéry v amatérskom a ku koncu kariéry i profesionálnom ringu. Počiatky jeho trénerskej kariéry v našom meste siahajú do roku 1996, kedy prebral zanikajúci Box club Stanko, ktorý dostal aj nový názov TJ Spilipo Spišská Nová Ves. Tréningy prebiehali v telocvični SPŠ strojníckej. Po niekoľkých rokoch museli činnosť prerušiť pre dôvody, ktoré ozrejmuje tréner Čuj: „Trvalo to však iba necelé tri roky, keď som pre vážne zdravotné problémy musel činnosť oddielu boxu prerušiť.“

14-ročná prestávka

Nikto vtedy ani len netušil, že box zmizne zo Spišskej na dlhých 14 rokov. Niekoľko rokov však skupinka spišskonovoveských nadšencov na čele s Mirom Čujom rozmýšľala o obnovení činnosti TJ Spilipa Spišská Nová Ves. To sa podarilo až minulý rok. „Počas celej doby mojej zdravotnej rekonvalescencii som mal sen, že sa k trénovaniu mládeže opäť raz vrátim. Ten sen sa mi splnil minulý rok v októbri, keď sme v priestoroch M GYM fitness centra MADARAS v Spišskej Novej Vsi obnovili činnosť oddielu boxu a opätovne začali s tréningami v dňoch pondelok a štvrtok v čase od 16:00 – 18:00 hod,“ informuje Miroslav Čuj. Obnovením tréningov boxu chce tréner Čuj so svojimi zverencami vrátiť mestu šport, ktorý mal vo svojej histórii na Spiši dlhoročnú tradíciu a dobré meno.

Súčasná situácia

Tréner Čuj na našu otázku, v čom vidí prednosti boxu a čo je na tomto športe tak lákavé odpovedá:„Krása boxu spočíva v jeho samotnej podstate boja muža proti mužovi, podľa pravidiel v duchu fair play.“ Dnes pod trénerskou taktovkou Miroslava Čuja trénuje stabilne desať boxerov a boxeriek. Áno, počujete dobre. Medzi mladých boxerov zavítali aj ženy. Ide od dve mladé študentky strednej školy. V tejto športovej aktivite ich podporuje aj ich matka. Boxerský klub v Spišskej je prístupný aj pre ženy, čiže záujemkyne z nášho mesta, ktorých podobný šport priťahuje majú dvere do oddielu otvorené dokorán.

Keď máte záujem začať aktívne trénovať, stačí prísť na prvý tréning, kde sa dozviete všetky podrobnosti a sami zvážite, či je box pre vás tou pravou voľbou. „Box naučí mladých ľudí nevzdávať sa, bojovať z posledných síl, vedieť sa správne a rýchlo rozhodnúť, tolerovať slabších a rešpektovať silnejších. Poctivým prístupom na tréningu a férovým súťažením v ringu sa naučia mladí ľudia poctivo a férovo pristupovať aj k životu,“ dopĺňa tréner Čuj.

Mladí boxeri

Vyspovedali sme aj niekoľko mladých nádejných boxerov. Študent strednej školy Rasťo inklinoval k boxu už od svojich štrnástich rokov, no v meste neboli žiadne možnosti na realizáciu tohto športu. Keď sa dozvedel o obnovení boxu v našom meste, neváhal a prihlásil sa. „Chcel som aktívne športovať a box ma už dlhodobejšie priťahoval. Sledoval som zápasy v televízii a ten šport sa mi veľmi páčil,“ zveril sa Rasťo.

Jedným z ďalších spišskonovoveských boxerov je Igor, ktorý navštevuje taktiež strednú školu a ktorý zdedil vzťah k boxu od svojho otca. Vo všeobecnosti ho nebavia klasické tímové športy, najradšej „bojuje“ sám za seba. „Box rozvíja osobnosť, zlepšuje psychiku, kondičku, zlepší vám sebaobranu a pripraví človeka jednoduchšie zvládať životné výzvy,“ povedal nám Igor. Pochvaľuje si trénera a kolektív v budúcnosti uvažuje aj o boxerskej kariére. „Keď vydržím a budem mať nato, chcem sa postaviť aj do ringu a chodiť aktívne na zápasy,“ doplnil Igor.

Tréner Miroslav Čuj

Pochádza z obce Harichovce. K boxu sa dostal počas štúdia na SOU Pozemných stavieb v Košiciach. „Dva roky v dorasteneckom ringu boli pre mňa „vysokou školou boxu“, počas ktorých som sa so striedavými úspechmi „preboxoval“ medzi seniorov košickej Lokomotívny,“ rozrozprával sa Čuj. Odtiaľ ho športové vetry zaviali do 1. ligových Nových Zámkov, kde prežil krásnych 8 rokov boxerskej kariéry v amatérskom a ku koncu kariéry i profesionál­nom ringu.

O začiatku svojej trénerskej kariére hovorí: „Čo sa mi nepodarilo dosiahnuť v ringu ako aktívny športovec, to som si vynahradil v trénerskej práci s mládežou. S chalanmi sme zažili nezabudnuteľné chvíle ťažkej driny na tréningu a zaslúženej odmeny v podobe dosiahnutých výsledkov v ringu ocenených nie jednou medailou bronzového, strieborného i zlatého kovu.“

Jeho športovými vzormi boli obaja jeho tréneri Anton Spišák a František Michaľanský, u ktorých s boxom začínal. Hneď ako sa mu naskytla príležitosť, urobil si kurz trénera mládeže a popri aktívnej boxerskej kariére sa venoval aj trénovaniu mladých adeptov boxu. „Odvtedy sa stal pre mňa box životným štýlom,“ zakončuje Miroslav Čuj.

box Spišská Nová Ves
21
Galéria
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk
box Spišská Nová Ves
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM