JAB Rôzne

Výnimočný rok pre spišskonovoveskú zoo: Nová knižka aj okrúhle jubileum

Tento rok v zoologickej záhrade v Spišskej Novej Vsi sa bude niesť v duchu osláv. Svoje okrúhle jubileum oslávi v máji.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočný rok pre spišskonovoveskú zoo: Nová knižka aj okrúhle jubileum
Zdroj: ZOO SNV

Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi patrí síce medzi najmenšie na Slovensku, no napriek tomu z roka na rok láme rekordy návštevnosti. Ako povedala jej riaditeľka Jana Dzuriková, návštevnosť v roku 2018 bola po rekordnom roku 2017 opäť najvyššia v histórii.

„V roku 2018 bránami zoologickej záhrady prešlo spolu 117 695 návštev­níkov, čo v 30-ročnej histórii predstavuje najvyšší počet. Oproti predošlému roku sa jedná o 5 788 návštev­níkov viac,“ ozrejmila.

A viete, že aktuálny rok 2019 bude pre zoologickú záhradu v Spišskej Novej Vsi jubilejný? V máji totižto oslávi svoje 30. narodeniny „K výročiu pripravujeme vydanie knihy s názvom Prechádzka tridsaťročnou históriou zoo Spišská Nová Ves, v ktorej sa dozviete viac o histórii Madaras parku, ako aj o postupnej premene časti tohto areálu na zoologickú záhradu,“ povedala riaditeľka a zároveň spoluautorka knižky.

Brány zoologickej záhrady sa otvoria opäť 20. apríla, no jubileum oslávi zoo 12. mája. „Pre návštevníkov pripravujeme v deň výročia zaujímavý a bohatý program. V rámci neho sa uskutoční i uvedenie pripravovanej knižky, ktorá bude aj na predaj,“ prezradila Dzuriková.

Ako doplnila, v tomto roku sa zoologická záhrada uchádza o dotáciu z Environmentálneho fondu. V prípade schválenia poskytnutia prostriedkov plánujú postaviť nový výbeh pre leva púšťového, ktorý chcú začať budovať od marca. „Bude pozostávať z vnútorného a vonkajšieho chovného zariadenia. Vnútorná miestnosť bude mať rozlohu 80 m², vonkajšia časť napojená na vnútorné chovné zariadenie bude mať rozlohu 326,8 m²,“ priblížila s tým, že chovné zariadenie sa bude v prípade schválenia stavať aj počas plnej prevádzky. V spišskonovoveskej zoologickej záhrade žije momentálne na ploche 8 hektárov 131 druhov zvierat – 531 jedincov.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Zoologická záhrada už tradične končí svoju sezónu takzvanou strašidelnou nocou. Zábery z nej si môžete pozrieť v priloženej galérii.

FOTOGALÉRIA: Strašidelná noc ukončila sezónu v novoveskej zoo
29
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM