Kultúra

Vynikajúci úspech speváckeho zboru zo Spišskej: Takto sa umiestnili na medzinárodnom festivale

Spišiaci úspešne reprezentovali seba i naše mesto. Ich výkon presvedčil aj porotu na medzinárodnom festivale speváckych zborov. Z Bratislavy si odniesli významné ocenenie.

Ilustračný obrázok k článku Vynikajúci úspech speváckeho zboru zo Spišskej: Takto sa umiestnili na medzinárodnom festivale
Zdroj: František Kafka

Po dvoch rokoch sa speváci zmiešaného speváckeho zboru zo Spišskej Novej Vsi Chorus Iglovia opäť odhodlali ísť súťažne spievať, tento krát na medzinárodný festival speváckych zborov Slovakia Cantat, ktorý sa pravidelne koná v apríli v Bratislave.

Prísna porota

„Spišiaci sa prihlásili do kategórie D3 – miešané zbory, kde súťažili v konkurencii 6 zborov. V dňoch 21 až 24. apríla v Bratislave súťažilo spolu 19 zborov v 9 kategóriách zo 7 krajín, pričom Slovensko reprezentovali len 3 spevácke zbory. Spolu spievalo na festivale vyše 800 spevákov,“ priblížil predseda speváckeho zboru Igor Murko.

Výkony podľa jeho slov hodnotila prísna 7-členná porota, v ktorej sedeli dvaja Poliaci, Čech, Slovák, Američan, Lotyš a Rakúšan, všetko renomovaní odborníci a dirigenti zborov. Porota prideľovala body podľa stanovených kritérií za dynamiku, rytmus, intonáciu, výslovnosť, presnosť prejavu, výraz, prepracovanosť skladieb, dramaturgiu i celkový dojem.

„Spevácky zbor Chorus Iglovia získal pod vedením Marty Novákovej svoje prvé ocenenie na medzinárodnej scéne v bronzovom pásme, keď získal od poroty 19,8 bodu a len 0,2 bodu ho delilo od strieborného pásma. Tento výsledok je pre spevákov veľkým úspechom a odmenou za ich snaženie a hodiny venované tomuto krásnemu koníčku,“ povedal Murko.

Dva koncerty navyše

Okrem súťažného koncertu, ktorý pozostával zo 6 skladieb v trvaní 15 minút, absolvovali Chorusáci aj dva nesúťažné koncerty. Vo štvrtok spievali na prehliadke zborov na koncerte v Jezuitskom kostole, v piatok zasa v koncertnej sieni Klarisky. Na oboch koncertoch zaspievali rovnako po 6 skladieb, z ktorých sa ani jedna neopakovala.

„Na prípravu takého náročného umeleckého zájazdu sme mali relatívne málo času vzhľadom na to, že sme tam predviedli spolu 18 skladieb. Porota bola prísna, ale objektívna, o to viacej a úprimne nás teší výsledok. Prvý raz sa zbor dostal po mojím vedením do „kovového“ pásma a skončili sme tesne pred striebornými bránami. Domov sme sa vracali s fantastickým pocitom dobre vykonanej práce, aj keď iba na záujmovom poli. Chcem poďakovať všetkým mojim spevákom za výkon. Boli fantastickí,“ vyjadrila sa dirigentka Marta Nováková

Môže vás zaujímať:

Cigánski Diabli či operné trio La Gioia: Aj toto nás čaká počas ďalšieho ročníka Spišského Jeruzalema Privítanie slnečných dní ako sa patrí: V susedných Smižanoch si prídu na svoje všetky generácie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM