Správy

Vo Švedlári odvolali 3. stupeň povodňovej aktivity: Humanitárnu pomoc po povodni dostanú aj Harichovce

Ako informoval starosta Švedlára Oskár Münnich, v obci už odvolali tretí povodňový stupeň, no stále pokračujú v záchranných prácach na poškodených hrádzach. Pri odstraňovaní následkov povodní pomôže obciam na Spiši aj Slovenská katolícka charita (SKCH).

„Zatiaľ sme na hrádze doviezli 2500 ton lomového kameňa, ktorý budeme zasypávať štrkom. Musím poďakovať kameňolomu v Margecanoch i prepravnej firme, že nám operatívne poskytli materiál aj autá. Súbežne odstraňujeme ďalšie škody na miestnych komunikáciách a na majetku obce," povedal starosta.

Doložil, že musia nájsť ďalšie zdroje, pretože treba pokračovať v oprave hrádzí a ich zvýšení. Pomoc obci poskytnú aj vodohospodári pri odstraňovaní nánosov z dna Hnilca, ktoré miestami zvýšili koryto o meter.

Slovenská katolícka charita (SKCH) pomôže v spolupráci s Diecéznou charitou Rožňava, Arcidiecéznou charitou Košice a Spišskou katolíckou charitou pri odstraňovaní následkov povodní v 11 slovenských obciach v Košickom a Prešovskom kraji. „Obyvateľom obcí, ktoré zasiahli povodne, zapožičiame desiatky elektrických a naftových vysúšačov,“ uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Ako dodal, zasiahnutým domácnostiam pomôžu aj bezplatnou distribúciou náradia a viac ako 7000 litrami čistiacich a dezinfekčných prostriedkov.

Humanitárni pracovníci SKCH v priebehu stredy a štvrtka (21. – 22. mája) distribuujú materiálnu pomoc aj priamo v meste Gelnica. Zvyšnú časť humanitárnej pomoci odovzdajú pracovníkom Diecéznej charity Rožňava, Arcidiecéznej charity Košice a Spišskej katolíckej charity, ktorí poznajú situáciu na ich území. Tí následne pomôžu v našom okolí aj obyvateľom Harichoviec, či Švedlára.

„Našu pomoc sa snažíme distribuovať v čo najkratšom čase, aby domácnosti mohli hneď po opadnutí vody začať s čistením svojich príbytkov, dezinfekciou studní a vysušovaním. V prípade, že našu pomoc potrebujú aj ďalšie obce, môžu kontaktovať SKCH aj diecézne a arcidiecézne charity,“ priblížila humanitárna pracovníčka SKCH Mariana Ištoňová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk/TASR

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM