JAB Samospráva

Viceprimátorka exkluzívne o problematickom priecestí: Našlo sa riešenie, aby sa chodci cítili bezpečne!

Spišskonovoveská viceprimátorka Lea Grečková je zároveň aj poslankyňou Národnej rady SR. Položili sme jej pár otázok ohľadom jej práce v našom meste. Po prvý raz sa zástupkyňa primátora oficiálne vyjadrila aj k riešeniu problematického priecestia na sídlisku Západ.

Ilustračný obrázok k článku Viceprimátorka exkluzívne o problematickom priecestí: Našlo sa riešenie, aby sa chodci cítili bezpečne!
Zdroj: Huste.tv

Čo vás najviac teší pri vašej práci?

Najviac ma tešia stretnutia s ľuďmi. Mimoriadne rada sa stretávam so starými ľuďmi možno aj preto, že som v detstve veľa času strávila pri starých rodičoch a bola som tam veľmi rada. Starí ľudia sú úžasní – obdivujem ich múdrosť, trpezlivosť a nadhľad. Nemajú to ľahké, trápia ich zdravotné problémy, ale napriek tomu dokážu byť aktívni. Aj v našich kluboch dôchodcov seniori organizujú rôzne podujatia a majú bohatý celoročný program. Veľmi rada som aj s deťmi – každému z nás vyčaria úsmev na tvári. A teší ma keď sa podarí urobiť nejaká vec, ktorá sa zdala neuskutočniteľná a ktorá je výzvou nielen pre mňa, ale aj pre ostatných. No tiež ma teší keď ľudia dokážu spolupracovať na dobrých veciach. Som tímový hráč a som presvedčená o tom, že silný tím v akejkoľvek oblasti dosiahne oveľa viac ako jednotlivec.

Za vašim spokojným úsmevom sa skrýva nejaká vec, ktorá sa podarila?

Áno podarila. Mojou prioritou bolo vyriešiť bezpečnosť železničného priecestia na sídlisku Západ. Najskôr sa mi to zdalo úplne jednoduché, ale väčšinou jednoduché veci bývajú tie najzložitejšie. Veď preto sa to nedarilo nikomu vyriešiť celých 20 rokov. Aj keď si určite mnohí mysleli, že sa „tam dlho nič nedeje“, vôbec to tak nebolo. Niektoré mesiace nebol deň, aby som sa s tým nezaoberala. Bolo to komplikované, lebo sa tam stretávajú traja vlastníci – mesto, železnice a samosprávny kraj. V budúcnosti tadiaľ bude viesť rýchlodráha, ktorá by tam mala byť zhruba za desať rokov. Až vtedy sa doprava bude riešiť podchodom alebo nadchodom pre autá a chodcov. No desať rokov je dlhá doba a to priecestie je pre chodcov aj cyklistov nebezpečné už dnes – pribúda ľudí, bicyklov aj áut. Tak sa našlo prijateľné riešenie, aby sa chodci cítili bezpečne.

Viete to riešenie bližšie konkretizovať?

Mesto najprv odkúpilo a potom odstránilo staré budovy, ktoré tam „strašili“ už dlhé roky. Rozšíri sa cesta a časť cesty vyčleníme na chodník pre chodcov, ktorý tam teraz nie je. Vybuduje sa nástupný ostrovček a označí sa prechod pre chodcov ku chodníku na sídlisko. Posunie sa výstražné zariadenie a rampy. Celé to trvalo až dva roky, pretože bolo nevyhnutné dodržať všetky prísne predpisy a nariadenia týkajúce sa železničnej dopravy. Teraz sme konečne prišli do finále, všetky potrebné pečiatky už máme a môže sa začať s celou úpravou priecestia.

Na čom aktuálne pracujete okrem priecestia?

V spolupráci s ministerstvom hospodárstva pripravujem návštevu čínskych podnikateľov a investorov na Spiši. Chcem tým nadviazať na návštevu čínskej delegácie zo Šanghaja v Spišskej Novej Vsi v minulom roku. Bola by som veľmi rada, keby sa nám podarilo v našej priemyselnej zóne vytvoriť pre ľudí ďalšie, tak potrebné, pracovné príležitosti. Verím, že návšteva by sa mohla uskutočniť na jeseň tohto roka.

Je niečo čo vás pri vašej práci hnevá?

Hnevá ma ľahostajnosť, neochota a nezodpovednosť niektorých ľudí. Hlavne ma hnevá to, že väčšinou tí čo najmenej robia, najviac kritizujú a nevážia si prácu druhých. Mrzí ma, že sa hodnoty niekde rozplynuli a medziľudské vzťahy sa dostali do takého stavu, že sa veľakrát ľudia radšej uzatvárajú do svojich príbytkov a za počítače. Ale ináč sa veľmi nehnevám, pretože nemám rada konflikty.

Čo vám tu chýba a čo by ste si priala do budúcna?

Chýbalo mi vynovenie poslednej časti nášho historického námestia a teším sa, že s rekonštrukciou začneme už v najbližších dňoch. Taktiež je už potrebná rekonštrukcia verejného osvetlenia. V našom meste sme za posledné roky urobili „kopec“ dobrej práce – opravili sa školy i materské škôlky, zrekonštruoval sa domov dôchodcov, vynovil zimný štadión, postavili ihriská, pribudli parkoviská, rozšírila sa ponuka nákupných centier, pribudlo aj pracovných príležitostí. Mesto žije kultúrou aj športom. V súčasnosti sa pokračuje v rozsiahlej oprave ciest a do budúcna si preto želám, aby raz všetky cesty a chodníky v meste boli vynovené a opravené, aby sa nám tu dobre jazdilo, chodilo, ale hlavne všetkým dobre žilo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM