JAB Rôzne

Vesmírne divadlo ľudia sledovali i z prírodnej hvezdárne: Takto to vyzeralo na Ďurkovci

Počas víkendu sa hovorilo aj o zatmení Mesiaca. To zaujalo astronómov, fotografov i fanúšikov nebeských úkazov. Pozorovať sa dalo aj na Ďurkovci.

Ilustračný obrázok k článku Vesmírne divadlo ľudia sledovali i z prírodnej hvezdárne: Takto to vyzeralo na Ďurkovci
11
Galéria

Len pred pár dňami – v uplynulý piatok – nastal naozaj zaujímavý vesmírny úkaz: najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí. Udalosť si nenechali ujsť ani obyvatelia Spišskej a okolia. A niekoľko desiatok z nich zamierilo do prírodnej hvezdárne v Slovenskom raji.

„Prírodná hvezdáreň je podujatím, ktoré pripomína, že aj obloha je súčasťou nášho životného prostredia a v Slovenskom raji máme krásnu rekreačnú oblasť s nízkym svetelným smogom, kde sa práve astronomické úkazy pozorujú,“ povedala pre náš portál organizátorka podujatia Zuzana Hricová z občianskeho združenia Verbum Bonum.

Neobmedzená kapacita

„Prírodná hvezdáreň má neobmedzenú kapacitu, čo je super, lebo účastníkov takýchto podujatí každým rokom pribúda,“ dodala s tým, že už tretí rok sa snažia práve na tomto mieste zorganizovať podujatie spojené so zaujímavým vesmírnym divadlom.

Oplatilo sa čakať

Zamračená obloha však prítomným sprvu priveľmi nepriala a na to, aby si pozreli versmírne divadlo, čakali poriadne dlho. Nakoniec sa však mraky rozostúpili a červený Mesiac bol krásne viditeľný voľným okom niečo pre pol jedenástou. Okrem neho bol viditeľný aj Mars, ktorý si zblízka mohli pozrieť návštevníci aj astronomickým teleskopom.

Vesmírne divadlo bolo nádherné a oplatilo sa čakať. No a zatmenie Mesiaca bolo možné vidieť napríklad aj nad Spišským hradom. Práve to zachytil Peter Olekšák a aj jeho fotografie môžete tiež nájsť v priloženej galérii.

To bola nádhera: Zatmenie Mesiaca bolo vidieť na Ďurkovci i nad Spišským hradom
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM