Miroslav Pomajdík Samospráva

Chodci v Spišskej? Napiť sa môžu v 6-tich napájadlách, denne vypijú 400 l vody

Leto a horúčavy s ním spojené prinášajú väčšiu záťaž pre náš organizmus. V týchto teplých dňoch by sme určite nemali podceňovať náš pitný režim. Odborníci sa zhodujú, že dospelý človek by mal denne vypiť aspoň tri litre tekutín. V Spišskej máme na tieto účely verejné napájadlá s pitnou vodou.

Ilustračný obrázok k článku Chodci v Spišskej? Napiť sa môžu v 6-tich napájadlách, denne vypijú 400 l vody
Zdroj: TASR

Po meste je celkovo inštalovaných šesť napájadiel s pitnou vodou pre verejnosť. Táto voda ja pre obyvateľov a návštevníkov mesta zdarma. Ich spúšťanie po zimnej sezóne začína v mesiaci máj a aktívne sú do septembra, pri priaznivom počasí niekedy až do októbra. Všetko to záleží od počasia. Za rok 2012 sa cez tieto napájadla minulo 69m³ vody. V priemere sa z nich počas jedného dňa odčerpá 400 litrov vody.

O ich údržbu a pravidelné čistenie sa stará firma B-Nova, ktorá ich čistí raz za dva týždne. Pri poruchách, či iných problémoch zasahujú pracovníci firmy okamžite. Ani napájačky sa nevyhli vandalizmu. Na jednej bol ulomený výtok, či prevrátená celá fontánka. Ich údržba stojí ročne mesto 200 eur a ďalších 100 eur putuje na zaplatenie účtov za vodu. V Spišskej by mali v budúcnosti pribudnúť aj ďalšie verejné zariadenia s pitnou vodou. „Fontánky sú plánované v ďalších častiach námestia a to pri jeho rekonštrukcii,“ doplnila Edita Sýkorová z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM