Rôzne

Veľké upratovanie v Slovenskom raji: Vyše 100 dobrovoľníkov vyzbieralo 60 vriec odpadu

Pracovná sobota uprostred prírody. Viac ako stovka dobrovoľníkov sa pustila do upratovania a zveľaďovania Slovenského raja.

Ilustračný obrázok k článku Veľké upratovanie v Slovenskom raji: Vyše 100 dobrovoľníkov vyzbieralo 60 vriec odpadu
Zdroj: Marek Leskovjansky

Slovenský skauting, 75. zbor, o.b. Jána Vojtaššáka, Spišská Nová Ves a Podtatranská skautská oblasť v spolupráci so Správou NP Slovenský raj zorganizovali v sobotu už po 17-ty raz tradičnú akciu „Čistenie Slovenského raja“ po letnej turistickej sezóne.

Skauti čistili turistické chodníky

„Od odpadkov sa vyčistili všetky turistické chodníky a rokliny v severnej časti NP Slovenský raj a to rokliny Suchá Belá, Piecky, Sokol, Kláštorská roklina, ďalej Prielom Hornádu od Hrdla Hornádu po Čingov, zelená turistická z Podleska na Kláštorisko, Tomášovský výhľad a modrá značka cez Čertovu sihoť,“ vymenoval organizátor akcie Marek Leskovjanský.

Čítajte tiež: Deti v Spišskej majú dôležitú úlohu: Pokúsia sa o rekord v pití mlieka!

Čistenia Slovenského raja sa podľa jeho slov zúčastnilo približne 50 skautov a skautiek z Podtatranskej skautskej oblasti a to zo skautských zborov a oddielov zo Spišskej Novej Vsi, Levoče, Spišských Tomášoviec a Vydrníka.

Vyzbieralo sa 20 vriec odpadu. „Išlo o klasický turistický odpad, hlavne PET fľaše, plechovky, papierové vreckovky či obrúsky,“ ozrejmil Leskovjanský. Súčasne v tento deň vyčistili turistické chodníky vedúce z Podleska na Kláštorisko taktiež členovia Združenia rodičov a priateľov diabetických detí „ Spišiačik“ a tím dobrovoľníkov spoločnosti Embraco.

Čistenie Hornádu aj rekonštrukcia studničky

Skupina dobrovoľníkov taktiež zrekonštruovala aj studničku na Kláštoriskovej ceste. Okrem toho dobrovoľníci zakonzervovali múry kaplnky na Symbolickom cintoríne na Kláštorisku ako aj natreli drevené sochy a súsošia nachádzajúce sa na Symbolickom cintoríne. Akcie sa zúčastnilo 51 členov Združenia rodičov a priateľov diabetických detí Spišiačik a asi 20 dobrovoľníkov spoločnosti Embraco.

Čítajte tiež: Zaujímavý nápad v Krompachoch: Deti v parku stráži neobyčajný anjel, FOTO

To však nebolo ešte všetko. Vyčistiť Hornád sa podujali v ten istý deň aj vodáci. „Vyčistil sa úsek od Hrabušického Mýta po Čingov, teda celý 11 km úsek Prielomu Hornádu nachádzajúci sa v zóne A NP Slovenský raj,“ povedal Marek Leskovjanský s tým, že akcie sa zúčastnilo asi 20 členov vodáckeho klubu Kamikse Akademik TU Košice a vyzbieralo sa približne 40 vriec odpadu. Súčasne sa prerezali spadnuté stromy na rieke Hornád na viacerých miestach, kvôli splavnosti a lepšiemu sprietočneniu ri­eky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM