Miroslav Pomajdík Správy

Veľké sťahovanie za asistencie polície: Osadníci z Letanoviec idú do nového!

Rómska osada Letanovský mlyn sa stane čoskoro minulosťou. Už o niekoľko dní by sa za asistencie polície a krízového štábu mali obyvatelia osady presťahovať do novej lokality Strelník. Konkrétny dátum sťahovania však stále nie je známy. Kompetentní ho zatiaľ stále taja, boja sa výtržností.

Ilustračný obrázok k článku Veľké sťahovanie za asistencie polície: Osadníci z Letanoviec idú do nového!
Zdroj: Dnes24.sk

Nové byty sa v lokalite Strelník začali budovať v roku 2004, čo vyvolalo negatívne ohlasy u obyvateľov a starostov priľahlých obcí. Kolaudácia sa uskutočnila v roku 2010, no byty neboli vtedy ešte napojené na inžinierske siete.

Obavy z nových nájomníkov

Táto nová osada sa nachádza v tesnej blízkosti prístupovej cesty do obce Hrabušice, ktoré sú jedným z nástupných miest do Slovenského raja, 3 km od obce Letanovce a pol kilometra od obce Spišský Štvrtok.

Proti výstavbe novej osady sa zdvihla vlna odporu obyvateľov priľahlých obcí a ich starostov. Spisovalo sa aj viacero petícií. „Písali sme petície, no nič sa nevyriešilo,“ skonštatovala pre Čas starostka Hrabušíc Jana Skokanová.

Sťahovanie bude do niekoľkých dní

Vybudovanie 96 bytov stálo do dnešného dňa 3,2 milióna eur. Väčšina peňazí pochádza z fondov Európskej únie a Štátneho fondu rozvoja bývania. Samotná obec Letanovce musela použiť zo svojho rozpočtu sumu pol milióna eur, čo obec zadĺžilo na dlhé roky. Na poslednú etapu získali peniaze z rezervného fondu predsedu vlády vo výške 320 000 eur.

Presný termín sťahovania zatiaľ nie je známy. „Bude to čoskoro. Viac povedať nemôžem, tak sa uznieslo naše zastupiteľstvo,“ uviedol pre Čas starosta Letanoviec Michal Urban. Nájomníci musia pri nasťahovaní zložiť zábezpeku vo výške 150 eur.

Fotky: Martin Toporcer

Zdroj: Webnoviny/Čas.sk

Nové cesty v osade Strelník
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM