Správy Samospráva

Veľké rekonštrukcie a výstavby v Spišskej: Do športových plôch tečú státisíce

V Spišskej Novej Vsi by malo onedlho pribudnúť nové multifunkčné ihrisko, opravou prechádza futbalový štadión, no nezabudlo sa ani na skejtbordistov.

Ilustračný obrázok k článku Veľké rekonštrukcie a výstavby v Spišskej: Do športových plôch tečú státisíce
Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo

Pri Základnej škole (ZŠ) Lipová v Spišskej Novej Vsi vybudujú nové multifunkčné ihrisko. Miestna samospráva získala na projekt príspevok vo výške viac ako 100 000 eur v rámci programu Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry. Informovala o tom vedúca referátu rozvoja mesta Spišská Nová Ves Darina Paveleková.

Na výstavbu sa využije priestor medzi školou a atletickým areálom. Ihrisko bude určené na rôzne druhy športov, ako basketbal, volejbal, hádzaná, futsal, bedminton, vybíjaná či tenis,“ ozrejmila Paveleková. Dodala, že nové športovisko má potenciál slúžiť širokej verejnosti, teda nielen žiakom samotnej školy či neďalekej škôlky.

Zároveň by mohlo poskytnúť dôstojné priestory na organizovanie Spišských športových hier. Mimo vyučovacích hodín bude ihrisko prístupné aj pre verejnosť.

Celkové oprávnené výdavky projektu sú vo výške takmer 210 000 eur, polovicu poskytne Fond na podporu športu, zvyšok dofinancuje mesto z vlastných zdrojov.

Futbalový štadión

V súčasnosti sa v Spišskej Novej Vsi finalizuje modernizácia futbalového štadióna, ktorý by mal byť skolaudovaný do konca tohto roka. „Projekt je realizovaný v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ), zahŕňa vybudovanie novej tribúny, rekonštrukciu tej existujúcej a obnovu jednotlivých rozvodov. V súčasnosti dostávajú novú podobu vnútorné priestory tribúny,“ priblížila projekt Paveleková s tým, že v budúcnosti bude mať štadión kapacitu 1 650 divákov. Na rekonštrukciu prispieva SFZ sumou 750.000 eur.

Aktuálna investícia mesta do tohto športového stánku je na úrovni 551 000 eur.

Skejtbordová plocha

Po modernizácii futbalového štadióna prejde zmenami aj skejtbordová plocha a ďalšie priestory, ktoré sú jeho súčasťou. „Zadali sme prípravu architektonickej štúdie na plochy v rámci areálu štadióna, kde sa momentálne nachádza okrem skejtparku i basketbalové ihrisko a asfaltová plocha. Zámerom je vytvoriť športovo-oddychovú zónu pre všetky vekové kategórie obyvateľov. Pracovne zatiaľ toto riešené územie nazývame Shape park, teda Park tvarov, keďže celý koncept je postavený na troch funkčných celkoch – tvaroch,“ objasnila Paveleková.

V areáli sa budú nachádzať zrekonštruovaný skejtbordový park, veľké multifunkčné ihrisko s dvoma plochami na basketbal, priestor na volejbal a florbal a tretia zmiešaná zóna.

Tam nájdu rodiny s deťmi workout, fitnes a detské ihrisko. Okrem týchto hlavných celkov budú v areáli aj pumptrack a lezecká stena.

V rámci štúdie sa rieši výsadba novej zelene vo vnútri, ale aj mimo areálu či nový vstup na futbalový štadión, ktorý sa posunie bližšie k hracej ploche. Tým pádom dokážeme vytvoriť vstup do Shape parku hneď vedľa vstupu na futbalový štadión,“ doplnila Paveleková. Ďalším krokom je podľa nej príprava projektovej dokumentácie a zháňanie externých finančných prostriedkov na ich realizáciu.

Foto: Ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM