Kultúra

Veľká obnova Spišského hradu by mala začať už v máji: Práce si vyžiadajú obmedzenie prevádzky

Spišský hrad čaká tento rok druhá etapa obnovy, ktorá by mala trvať asi tri roky.

Ilustračný obrázok k článku Veľká obnova Spišského hradu by mala začať už v máji: Práce si vyžiadajú obmedzenie prevádzky
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Práce by po podpise zmluvy s víťazom verejného obstarávania mohli za optimálnych podmienok začať už v máji. Uviedla Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči.

Zatvorenie expozícií

Realizovať sa budú na záchrane románskeho paláca, západných palácov s kaplnkou a prístupových prehliadkových trasách na hornom hrade. „Práce si vyžiadajú obmedzenie prevádzky a v sezóne 2022 – 2023 pravdepodobne aj úplné uzatvorenie expozícií horného hradu,“ ozrejmila Uharčeková Pavúková.

Rozpočtový náklad na stavebné práce je podľa nej v hodnote 4 809 625,28 eura vrátane DPH.

Náklady na súvisiace práce – stavebný dozor, autorský dohľad, archeologický výskum, architektonicko-historický výskum, diagnostiku materiálov – predstavujú 316.458 eur s DPH.

Dve etapy

Rekonštrukcia Spišského hradu sa z finančných dôvodov rozdelila na dve etapy. Ako priblížila Uharčeková Pavúková, v rámci prvej, ktorá bola v rokoch 2018 až 2020, realizovali nové inžinierske siete, vykonali sanáciu hradného brala pod západnými palácmi a obnovou prešiel aj Kapitánsky dom. Čerpanie finančných prostriedkov za spomínané roky je v sume 821.355,63 eura, čo predstavuje 91,26 percenta z poskytnutých mimorozpočtových zdrojov Ministerstva kultúry SR vo výške 900.000 eur.

Predchádzajúca vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Kežmarku 23. októbra 2019 schválila financovanie sanácie havarijného stavu Spišského hradu – románskeho paláca a západných palácov vo výške 4,8 milióna eur.

Foto: archív

Spišský hrad? Takéto zaujímavé výjavy tam môžete vidieť! FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM